O tym, że podjadanie nie jest zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Warto jednak mówić o tym, jak korzystne dla organizmu może być częste spożywanie małych porcji żywności. Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego – odpowiedź znajdziesz tutaj.
Jedząc niewielkie porcje o stałych porach, możesz być pewna, że wahania cukru w twoim organizmie są mniej więcej na stałym poziomie (o ile nie dolega ci żadna choroba).
Urszula Głowacka, dietetyk i ekspert kampanii nieidealna.pl wyjaśnia: „Utrzymywanie w miarę stałego poziomu cukru jest niezwykle ważne. Brak gwałtownych spadków cukru we krwi sprzyja utrzymaniu koncentracji, lepszemu samopoczuciu i zmniejszeniu wahań nastroju. Zbyt wysoki poziom cukru powoduje uszkodzenia w systemie nerwowym i naczyniach krwionośnych. Stały poziom glikemii zapobiega też napadom głodu, szczególnie ważnym przy odchudzaniu się.”
Jakie znaczenie ma indeks glikemiczny produktów?
Z produktów o niskim indeksie glikemicznym glukoza uwalniana jest wolniej, a to sprawia, że również poziom insuliny nie wzrasta tak dramatycznie szybko. Konsekwencją jest mniejsze wahanie poziomu cukru we krwi, a także swobodniejsze wydzielanie glukagonu i łatwiejsze spalanie tłuszczu.
Dbanie o siebie i swój organizm nie jest wyłącznie kwestią mody. To jak się odżywiamy wpływa na nasze zdrowie, wygląd (włosy, skóra czy paznokcie), a także na nasz humor. Badania pokazują, że często wahania nastroju, napady smutku mogą być wywołane zmieniającym się poziomem cukru we krwi. Jeśli dodatkowo w diecie i naszym organizmie zaczyna brakować magnezu, może to prowadzić nawet do stanów depresyjnych.
Podsumowując – to, co jemy i kiedy jemy ma ogromne znaczenie, dlatego:
1. Zwracaj uwagę na to, ile dużych posiłków dziennie zjadasz i jak duże są to posiłki.
2. Poznaj wartość indeksu glikemicznego wybieranych posiłków.
Przestrzegając tych dwóch podstawowych zasad będziesz mogła spodziewać się nie tylko poprawy samopoczucia, ale też utrzymania figury, bo dieta z niskim IG reguluje poziom cukru we krwi i osłabia głód.
info. i foto.: materiały prasowe