Już sam widok tego dania wzmaga apetyt. Kasza gryczana (moja ulubiona!) w połączeniu ze złocistą rozgrzewającą dynią – królową jesiennych warzyw – oraz najzdrowszą z sałat – jarmużem… Hmmm… Wygląda bajecznie, a smakuje… jeszcze lepiej! A to nie jedyne zalety tego kaszotta… Przygotowanie jest banalnie proste, a danie można spożywać zarówno na ciepło (idealne na chłodne, jesienne dni), jak i na zimno np. przyniesione w pudełku do pracy.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- pół niedużej dyni hokkaido
- 2 liście jarmużu
- pół średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Dynię pokroić na kawałki i upiec w temperaturze 180⁰C (ok. 35 minut do momentu aż widelec będzie miękko wchodził w miąższ). Kaszę ugotować. Jarmuż sparzyć wrzątkiem przez ok. 5-10 minut. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, kaszę i rozdrobnione liście jarmużu. Podlać sosem. Jeść na ciepło lub na zimno.
Smacznego!