Z racji swej powszechności na polskich stołach mało kto wie, jak zdrowe to warzywo i wbrew krążącym negatywnym opiniom – wcale nie tuczące. Zawarty w ziemniakach wapń i potas neutralizują niekorzystne działanie soli kuchennej na organizm. Magnez, który dostarczają wzmacnia serce.
Ziemniaki mają również pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ działają moczopędnie i tym samym oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Są doskonałym lekarstwem na problemy z pamięcią – usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy.
Jak podawać ziemniaki, żeby nam nie spowszedniały? Zamiast serwować je jako składnik drugiego dania warto z nich samych stworzyć danie główne w postaci sałatki:
Składniki:
500 g ziemniaków
3 ogórki konserwowe
świeży ogórek
200 g jabłek
1cebula
1 pęczek koperku
sos czosnkowy Develey
sól oraz pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Po ostygnięciu obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki, jabłka oraz cebulę również kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Sos czosnkowy Develey mieszamy z posiekanym koperkiem i doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki zalewamy sosem i mieszamy. Następnie wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Sos czosnkowy z pewnością urozmaici tradycyjną sałatkę ziemniaczaną nadając jej charakterystycznego smaku. Jego aromatyczny, wyważony smak i aksamitna konsystencja doskonale sprawdzą się jako dodatek do zimowych potraw. Spróbuj a nie pożałujesz!
info. i foto.: materiały prasowe