Kurkuma to orientalna przyprawa, która leczy. Ma niezwykłe właściwości, przez co jest nazywana „przyprawą życia”, bo wpływa pozytywnie na ważne narządy. Jest też jedną z najzdrowszych na świecie. Dlatego warto ją mieć w kuchni.
ODCHUDZA
Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, ponieważ przyspiesza trawienie i poprawia metabolizm. Wspomaga też redukcję tkanki tłuszczowej, czyli utratę zbędnych kilogramów, a zawdzięcza to zawartej w niej kurkuminie. W konsekwencji umożliwia kontrolę wagi. Jest najtańszym środkiem wspomagającym odchudzanie.
REGULUJE TRAWIENIE
Pomaga też w leczeniu dolegliwości trawiennych, np. wzdęć i odbijania oraz jest pomocna w leczeniu niestrawności. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby, ponieważ pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie tłuszczów oraz jej regenerację. Może być także skuteczna w leczeniu wrzodów żołądka i zespołu jelita wrażliwego.
WZMACNIA
Poprawia odporność i pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi – obecna w niej kurkumina pomaga w niszczeniu chorobotwórczych bakterii i wirusów oraz grzybów. Ma także właściwości przeciwzapalne. Wspomaga nie tylko proces leczenia, ale też zapobieganie infekcjom.
WALCZY Z NOWOTWORAMI
Kurkumina może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe, dlatego kurkuma może być wykorzystana w profilaktyce i leczeniu nowotworów, np. żołądka, wątroby, trzustki, jelita lub prostaty, jamy ustnej, skóry, płuc, szyjki macicy i gruczołu piersiowego.
WSPOMAGA MÓZG I SERCE
Wspomaga pracę najważniejszych ludzkich organów, czyli serca i mózgu. Dzięki kurkuminie nasze serce i układ krążenie są w dobrej kondycji. Obniżając poziom cholesterolu zapobiega chorobom serca. Jest pomocna w profilaktyce miażdżycy i zmniejsza ryzyko cukrzycy, udaru mózgu i zawału serce. Może wspomagać również procesy naprawcze mózgu po urazach albo po chorobach oraz być użyta w leczeniu choroby Alzheimera.