Polub nas na Facebooku

Słodycze w nadmiarze szkodzą nie tylko naszym zębom i sylwetce, ale również skórze. I chociaż bywają prawdziwą ucztą dla podniebienia i kuszą na każdym kroku, to jednak warto ograniczyć je w diecie. Wszystko przez obecność cukru, który jest wrogiem skóry.

slodycze1

GORSZA KONDYCJA

W wyniku nadmiaru cukru prostego w naszej diecie skóra traci na elastycznościjędrność. Wysoki poziom glukozy we krwi doprowadza do glikacji włókien kolagenu i elastynu, czyli tzw. scukrzenia. Nadmiar cukru „przyczepia się” do białek, a przez co tracą swoje podstawowe funkcje. Ulegają karmelizacjidegeneracji. Stają się sztywne i tracą swoją sprężystość oraz zmniejszają się ich właściwości regeneracyjne. Pierwsze objawy glikacji pojawiają się na skórze. Zaliczamy do nich pogorszenie kondycji skóry, zwłaszcza na twarzy i jej szybsze starzenie się. Staje się też bardziej rozciągliwa. Skutkiem nadmiaru cukru może być też pojawienie się zaskórnikówpryszczy.

KRÓTSZA MŁODOŚĆ

Słodycze skracają młodość skóry, ponieważ powodują jej szybsze starzenie się nawet o 50%, według naukowców. Przyspieszają bowiem pojawienie się zmarszczek, gdyż generują wolne rodniki. Dieta bogata w cukier może być uboga w produkty, zawierające przeciwutleniacze o działaniu przeciwrodnikowym, czyli warzywa i owoce. Za krótszą młodość skóry odpowiada także proces scukrzenia włókien kolagenu i elastyny.

Najlepszym sposobem na ograniczenie skutków jest zmiana nawyków żywieniowych, czyli ograniczenie cukru w naszej diecie. Eliminacja albo ograniczenie słodkich napojów i innych produktów, będących źródłem nadmiaru cukru, pozwoli poprawić kondycję naszej skóry.