Masło budzi kontrowersje. Nieważne, czy chcesz, czy musisz z niego zrezygnować – trudno się przekonać do kanapek bez żadnego smarowidła. Do posmarowania kanapek możesz użyć jednego z poniższych zamienników. Przekąska będzie i smaczna i zdrowa!
-
Awokado
Gdy jest dojrzałe, ma maślaną konsystencje. Kupując awokado, wybierz ot, które jest miękkie, ale dziurka po „ogonku” jest zielona a nie brązowa. Wówczas bez problemu rozsmarujesz je na kanapce. Awokado to zdrowy tłuszcz pochodzenia roślinnego, nie bez powodu zaliczane jest do elitarnego grona „super food”.
-
Masło orzechowe
Najlepiej zrób je sama. Jak? To bardzo proste. Wystarczą NIESOLONE orzeszki ziemne, piekarnik (należy je podpiec przez 5-10 minut w temperaturze ok.180⁰C) i dobry blender. Miksuj orzeszki, aż wydzieli się z nich olej nadający kremową konsystencję.