Polub nas na Facebooku

Kwiaty cukinii jako jedna z potraw podczas spotkania przy grillu? Jak najbardziej! To wyszukane, choć proste w przygotowaniu danie sprawi, że goście na sam widok tej potrawy będą pod wrażeniem. To sezonowe danie z pewnością zadowoli gusta wszystkich fanów grilla i sezonowych warzyw.

Składniki (4 porcje)

  • 3 ogórki kiszone Krakus
  • chrzan tarty w słoiczku Krakus
  • 12 kwiatów cukinii (większych)
  • 200 g serka twarożkowego naturalnego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
  • 400 g młodych ziemniaczków
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.
  2. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
  3. Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.
  4. Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.
  5. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
  6. Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.
  7. Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
  8. Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
  9. Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.