Polub nas na Facebooku

Czekolaaaada. Któż z nas jej nie lubi? Któż odmówi sobie czekoladowego deseru? Zwłaszcza w ostatnie dni wakacji, gdy schyłek lata już na horyzoncie. Zaproś znajomych na wieczór, delektuj się jej słodyczą z rodziną w ciągu dnia lub rano, sama, gdy domownicy jeszcze śpią. Bez względu na porę i towarzystwo, te przepisy zasmakują każdemu wielbicielowi czekolady!

Brownie z kokosową nutą i czekodżemem

Składniki (blaszka 20×20 cm):

  • 1 słoik czekodżemu Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą + 3 łyżki do posmarowania ciasta

  • 120 g oleju kokosowego nierafinowanego

  • 50 g cukru kokosowego

  • 50 g mąki kokosowej

  • 3 jajka

  • 1/3 szklanki kakao

  • szczypta soli

Wykonanie:

Kakao z olejem kokosowym umieść w garnuszku, podgrzej i mieszaj do całkowitego roztopienia, a następnie przelej do miski. Do miski przełóż czekodżem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą. Czekoladową mieszankę przelej do miski z czekodżemem, wsyp cukier oraz mąkę, wbij jajka i wymieszaj – najlepiej rózgą, aż składniki się połączą. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz ok. 22-25 min., a najlepiej do suchego patyczka. Po wystygnięciu wierzch posmaruj czekodżemem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą.

Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem

 

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 duża brzoskwinia

Wykonanie:

Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.