Dziś obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania! To wyjątkowe święto warto wpisać na stałe do swoich kalendarzy i świętować nie tylko 8 listopada, lecz codziennie i to z całą rodziną. Dlaczego? Śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam energię na wiele godzin. Właśnie dlatego powinien być nieodłącznym elementem każdego ranka.
Do spożywania śniadań warto zachęcić także naszych najmłodszych domowników! Dzieci prowadzą aktywny tryb życia, spędzają w szkole wiele godzin, gdzie codziennie przyswajają spore ilości wiedzy. Pełnowartościowe śniadanie zapewni im odpowiednią porcję energii do działania!
Dzień Zdrowego Śniadania to dobry moment, by przypomnieć jak ważną rolę w naszej diecie pełni ten posiłek. Od niego zależy nasze samopoczucie i energia, z jaką rozpoczniemy dzień. Wspólne, rodzinne śniadanie powinno stać się naszym dobrym nawykiem. Do jedzenia śniadań warto zachęcić dzieci, które o poranku bywają marudne i zazwyczaj niechętnie siadają do stołu. Jak to zrobić? Dzieci uczą się przez naśladowanie, dlatego istotną rolę odgrywa tu wpływ modelowania, czyli obserwowania dorosłych przez dziecko. Wspólne śniadanie z opiekunem, oparte na tym samym jadłospisie jest ważne, ponieważ w ten sposób pokazujemy, że wszyscy odżywiamy się podobnie. Nie zapominajmy także, że rodzinne śniadanie to również znakomita okazja do tego, by celebrować wspólnie spędzany czas i budować więzi rodzinne – podkreśla psychodietetyk Anna Paluch.
Jak sprawić, by poranki z dziećmi obyły się BEZ nudy i BEZ marudzenia? Warto sięgnąć po płatki zbożowe od Lubelli, które są nie tylko pyszne, ale także pełne wartościowych składników. Łączą one w sobie wysokiej jakości składniki – bo Lubella czerpie ze zboża wszystko co najlepsze! Płatki tej marki są pozbawione oleju palmowego i syropu glukozowego, natomiast zawierają pełne ziarno będące znakomitym źródłem cennego dla naszego organizmu błonnika. Stanowią również bogactwo witaminy B1 i wartościowych minerałów tylko z natury, takich jak np.: mangan, fosfor, cynk czy żelazo. Dzięki temu, sięgając po płatki śniadaniowe od Lubelli, możemy mieć pewność, że to doskonała propozycja na wartościowe śniadanie dla całej rodziny!
Pyszne pomysły od Lubelli na świętowanie każdego dnia. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli!
Cynamonowy mus z jabłek z twarożkiem i płatkami
1 porcja:
- jabłka – 2 duże
- twarożek wiejski – 2 łyżki
- Lubella Miodo Kółka – 4 łyżki
- orzechy włoskie – 2 sztuki
- miód – 1 łyżeczka
- cynamon – 1/2 łyżeczki
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty.
Doprawić cynamonem oraz miodem, dodać drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszać.
Podawać z twarożkiem wiejskim oraz Miodo Kółkami.
Migdałowy pudding z chia, bananem i płatkami
4 porcje:
- mleko migdałowe – 500 ml
- chia – 7 czubatych łyżek
- banan – 3 sztuki
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- miód – do smaku
- Choco Kulki Lubella – do podania
- płatki migdałowe – do posypania
Mleko migdałowe lekko podgrzać, następnie wymieszać z chia, cukrem waniliowym oraz miodem do smaku i odstawić na 30 minut. W międzyczasie 1-2x przemieszać, aby nie powstały grudki. Chia rozlać do szklanek i wstawić na noc do lodówki. Po przebudzeniu chia wyjąć, a tuż przed samym podaniem rozgnieść banany z odrobiną soku z cytryny i przełożyć na wierzch. Podawać z płatkami migdałowymi, plasterkami banana oraz Choco Kulkami.
Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami
Naleśniki:
-
3/4 szklanki mąki
-
3/4 szklanki mleka
-
2 jajka
-
łyżka oleju rzepakowego
masa do zapiekania:
-
0/5 szklanki mleka
-
2 jajka
-
2 łyżki płynnego miodu
dodatkowo:
-
szklanka płatków zbożowych Lubella Choco Muszelki
-
8 łyżek kremowego twarożku
-
pół łyżeczki masła do natłuszczenia formy
-
granat
Składniki na naleśniki zmiksować i smaży na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem. Zwinąć i pokroić w plastry. Powstałe roladki ułożyć w niewielkim, lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przestrzeń między naleśnikami wypełni płatkami zbożowymi Lubella Choco Muszelki. Mleko roztrzepać z jajkami oraz miodem. Zalać naleśniki. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe, posypane pestkami granatu.