Wyciskarka wolnoobrotowa to przełom w przygotowywaniu soków i deserów. Za jej pomocą nie tylko wyciśniesz świeży sok, ale zrobisz wiele więcej. Poznaj pięć powodów, dla których warto mieć wyciskarkę wolnoobrotową.
Z wyciskarką wolnoobrotową przygotujesz świeże i zdrowe soki bez konserwantów
Kupowanie soków w sklepach zawsze obarczone jest pewnym ryzykiem. Nierzadko to co, bierzemy za sok, jest napojem owocowym z dodatkiem cukru i regulatora kwasowości. W ferworze zakupów nietrudno o pomyłkę, nawet jeśli produkt jest wyraźnie oznaczony jako napój, a nie sok. Jeśli nie chcemy takich niespodzianek, zdecydowanie lepiej samodzielnie wyciskać soki w domu.
Posiadanie wyciskarki wolnoobrotowej pozwala na wyciskanie zdrowych i bezpiecznych od niepotrzebnych dodatków soków. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Wyciskarka wolnoobrotowa – sposób na świeży i zdrowy sok, który przygotujesz we własnej kuchni.
Z wyciskarką wolnoobrotową oszczędzasz pieniądze
Soki sprzedawane jako świeżo wyciskane lub jednodniowe nie należą do tanich. Zdecydowanie taniej jest kupić owoce lub warzywa i wycisnąć sok w domu. Co prawda wyciskarka wolnoobrotowa pobiera prąd, ale jego koszt jest tak niewielki, że praktycznie nie ma wpływu na cenę wyciśniętego w domu soku. Nietrudno będzie zauważyć, że domowy sok jest kilkukrotnie tańszy od kupnego.
Napoje roślinne z wyciskarki wolnoobrotowej
Napoje roślinne (zwane czasem mlekami) także nie należą do tanich, jeśli ktoś chce (lub musi) pić je regularnie, zazwyczaj przygotowuje je samodzielnie. Nie jest to skomplikowane, aczkolwiek nieco pracochłonne. Największym problemem jest odsączenie zblendowanej pulpy i tu właśnie z pomocą przychodzi wyciskarka wolnoobrotowa. Wystarczy przełożyć przygotowaną wcześniej masę do wyciskarki i użyć jej tak samo, jak w przypadku wyciskania soku z owoców lub warzyw. Dla lepszego efektu dobrze jest skorzystać z sitka o drobnych oczkach.
Jeśli tak zwane mleko roślinne ma być klarowne, a nie dysponujemy odpowiednim sitkiem, można po wyciśnięciu przecedzić je przez gazę.
Lody z wyciskarki wolnoobrotowej
Zrobienie lodów w wyciskarce nie jest trudne, aczkolwiek trzeba pamiętać, że nie wszystkie owoce się do tego nadają. Najlepiej wybrać miękkie owoce, z których stosunkowo trudno otrzymać klarowny sok. Jako baza do lodów doskonale sprawdzają się banany. Można do nich dodać inne miękkie owoce – maliny, jagody, morele lub np. słodką śmietanę, miód, łyżkę kakao.
Aby przygotować lody z wyciskarki wolnoobrotowej, trzeba najpierw przygotować owoce. W tym celu kroimy je na plasterki (o ile wielkość tego wymaga, nie kroi się malin czy jagód) i wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika. Po tym czasie przekładamy zamrożone owoce do wyciskarki i postępujemy jak przy wyciskaniu soku. Tak przygotowane lody można ozdobić świeżymi owocami, bitą śmietaną lub posypką.
Wyciskarka wolnoobrotowa zmieni życie twojej rodziny
To nie jest żart ani przesada. Codzienna porcja świeżo wyciśniętego soku ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim poprawia się odporność, ale nie tylko. Picie soków to dostarczanie organizmowi skondensowanej dawki łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, co przekłada się na więcej sił witalnych, lepszą pamięć i koncentrację. Panie na pewno zauważą poprawę stanu cery, włosów i paznokci. Szklanka świeżo wyciśniętego soku może być dodatkiem do posiłku lub samodzielnym daniem np. na podwieczorek.
Artykuł sponsorowany