Upały panujące na zewnątrz nie zachęcają do jedzenia ciężkich potraw, a tym bardziej do gotowania i spędzania wielu godzin w kuchni. Nic więc dziwnego, że szukasz pomysłów na letnie, lekkie obiady, które można przyrządzić w kilka chwil.
Lipcowe zakupy
Temperatura przekraczająca 25 stopni i brak wiatru to warunki, które raczej nie zachęcają do tego, aby wybierać się na zakupy i dźwigać ciężkie torby z nabytymi produktami. Jest to jednak świetna okazja, aby omijać duże, zatłoczone markety i skorzystać z uroków okolicy, w której mieszkasz. Może gdzieś po sąsiedzku znajduje się lokalny, mały warzywniak? A może masz w okolicy rynek przepełniony świeżymi owocami i warzywami? Takie miejsca są szczególnie magiczne właśnie latem – stoiska zazwyczaj znajdują się w cieniu i skrywają produkty znacznie lepszej jakości niż te, które są dostępne w sklepach. Jeśli jest taka możliwość, lepiej robić zakupy częściej, żeby mieć stały dostęp do świeżych produktów. Lato to wspaniały czas, aby spróbować przepisów, na które przez resztę roku nie ma się ochoty! Może warto przyrządzać więcej obiadów z kuchni wegetariańskiej? Lipiec w końcu obfituje we wspaniałe sezonowe owoce i warzywa prosto od polskich dostawców, które z powodzeniem zastąpią mięso i będą stanowić przepyszną bazę każdego posiłku.
Lekkie obiady na lato – te potrawy zrobisz w 15 minut!
Dobrze wiemy, że upalne dni to nie czas na kilkugodzinne stanie w kuchni oraz rozgrzewanie mieszkania z pomocą działającego piekarnika. Liczy się to, aby obiad był szybki, smaczny i mało wymagający. Idealnie sprawdzi się klasyka, która chyba została nieco zapomniana – mowa tutaj o młodych ziemniaczkach z koperkiem podanych w towarzystwie jajka sadzonego. Tak proste, a tak przepyszne! Można podać je razem z mizerią, kalafiorem lub surówką. Miłośnicy wszelkiego rodzaju sałatek z pewnością docenią dostęp do przepysznych ogórków i pomidorów i skorzystają z pomysłu na przyrządzenie sałatki greckiej. Jednak tutaj jedyne co Cię ogranicza, to wyobraźnia – możesz wybrać ulubione połączenie warzyw i przyrządzić zupełnie inne danie oparte właśnie na nich. Miłośnicy mięsa z powodzeniem mogą do tego dodać delikatnie przyprawionego kurczaka lub indyka, a chrupiące pieczywo jako dodatek podbije zalety tego dania! Jeśli lato, to nie sposób nie wspomnieć o bobie. Jesienią królują kurki, wiosną – szparagi, a w lipcu przychodzi pora na te przepyszne zielone kuleczki. Świetnym pomysłem na wykorzystanie go przy okazji obiadu jest przyrządzenie makaronu z pesto z bobu i bazylii.
Czy zupa to dobry pomysł na lipcowe upały?
Latem raczej mało kto decyduje się na przygotowywanie i jedzenie tradycyjnych zup opartych na mięsie. Gorące rosoły i barszcze muszą ustąpić miejsca nieco lżejszym, letnim zamiennikom. Pierwsza zupa jaka kojarzy się z latem to oczywiście chłodnik. Może być tradycyjny, przygotowany na bazie botwinki lub nieco bardziej oryginalny, na przykład ogórkowy lub paprykowy. Wspaniale sprawdzają się podczas upałów, ponieważ są lekkostrawne i gaszą pragnienie. Wiemy jednak, że nie wszyscy lubią tę potrawę – w takiej sytuacji świetnie sprawdzą się zupy – kremy, które można przyrządzić w oparciu o przeróżne warzywa. Płynne potrawy są wbrew pozorom bardzo dobrym rozwiązaniem – ich przygotowanie może zajmuje więcej czasu, ale bez obaw można je jeść jeszcze przez kilka kolejnych dni!
Powyższe propozycje to oczywiście tylko kilka pomysłów, które świetnie sprawdzą się na lipcowe obiady. Ich ogromną zaletą jest fakt, iż można je wykonać dosłownie w kilka chwil, są lekkostrawne i – przede wszystkim – bardzo smaczne! Czy któreś z powyższych dań zagości dziś na Twoim stole? A może już od dawna je przyrządzasz?