Październik raczej niewielu osobom kojarzy się pozytywnie. Coraz gorsze warunki atmosferyczne i konieczność zamiany cienkich kurtek na zimowe, grube płaszcze nie napawa optymizmem. Warto jednak zwrócić uwagę na pozytywy – to właśnie w tym miesiącu drzewa zaczynają się mienić ciepłymi kolorami, a sezonowe warzywa pozwalają na stworzenie przepysznych, aromatycznych potraw. Jakim obiadem umilić sobie październik?
Risotto z grzybami – pyszna i prosta potrawa oparta na darach lasu
Jesień to idealny czas dla każdego miłośnika grzybów. Odwiedzając lasy we wrześniu i w październiku można znaleźć wiele pysznych gatunków grzybów, które doskonale sprawdzą się jako pierwsze skrzypce w wielu październikowych obiadach. Jedną z najlepszych potraw, jaką można stworzyć w deszczowy dzień, jest risotto właśnie z tym dodatkiem. Po oczyszczeniu grzybów i pokrojeniu ich, należy podsmażyć je na oliwie z dużą ilością cebulki, a następnie sowicie przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Samo risotto dobrze wykonać według uznania – można zalewać je bulionem warzywnym lub mięsnym, dodać białe wino, a także pokusić się o urozmaicenie w formie parmezanu lub masła, które sprawi, że potrawa stanie się doskonale kremowa. Całość wystarczy przyprawić, udekorować pokrojoną natką pietruszki i… gotowe!
Zupa z dyni
Dynia to niezaprzeczalny symbol jesieni. To pyszne warzywo można wykorzystać w bardzo wielu daniach – jednym z nich jest oczywiście prosta do przygotowania zupa dyniowa. Pierwszym krokiem jest zeszklenie cebulki na maśle, a następnie dodanie do garnka obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków, dyni, marchwi, pietruszki i selera. Całość należy zalać wodą, przyprawić i gotować około 25 minut. Po tym czasie wystarczy zmiksować zupę na gładki krem i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem.
Leczo z sezonowymi warzywami
Leczo to danie, które jest doskonałym ratunkiem na dni, w których nie ma się pomysłu na obiad. Jego niezaprzeczalnym atutem jest również fakt, iż ugotowane raz, starcza na kilka kolejnych dni. Każdy robi je według swojej własnej receptury, natomiast jesienią warto urozmaicić je o wcześniej wspomnianą gwiazdę jesieni – dynię.
Pieczony brokuł – pyszny dodatek do dań lub wyborna przekąska
Brokuł to samo zdrowie – to przekąska o niesamowitych właściwościach odżywczych. Większość osób spożywa to warzywo w podstawowej, ugotowanej formie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, iż jest jeszcze jeden sposób obróbki cieplnej, który sprawdza się idealnie – jest to pieczenie. Wystarczy pokryć brokuł oliwą oraz przyprawić ulubionymi przyprawami, a następnie piec przez około 25 min. Gwarantujemy, że pokochasz tę odsłonę!
Faszerowany bakłażan lub cukinia
Cukinia i bakłażan to kolejne sezonowe warzywa, których nie sposób pominąć. Doskonałym pomysłem na jesienną potrawę jest wydrążenie środków i wypełnienie ich farszem z mięsa mielonego, pomidorów, fasoli i cebuli. Całość smakuje wyśmienicie zapieczona z serem na wierzchu. Wydrążony środek bez obaw można wykorzystać później, na przykład jako dodatek do makaronu!
Sposobów na pyszny, sezonowy obiad jest sporo. Te wymienione powyżej to tylko przykłady – sezonowych warzyw jest w tym okresie tak wiele, że jedynym, co ogranicza Cię w kuchni jest Twoja wyobraźnia!