Słoneczna Italia wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z niezwykle wyrazistym, klarownym i aromatycznym espresso. W sposobie parzenia włoskiej esencji tkwi wiele szczegółów. Dowiedz się, jak się piję kawę we Włoszech oraz którą mieszankę wybrać tak, aby uzyskać zbliżony smak do charakterystycznego, włoskiego napoju.
Co wyróżnia kawę z włoskiej palarni?
Kawa z Włoch nie przypomina w żaden sposób typowego produktu dostępnego w popularnych sklepach spożywczych. Proces jej powstawania jest na tyle niezwykły, że o jakości mieszanki świadczą przede wszystkim prestiżowe certyfikaty. Włoska kawa wypalana jest w sposób powolny i staranny, z miłością do każdego, pojedynczego ziarna . W trakcie palenia zachowane są odpowiednie parametry, a każda procedura oparta jest na profesjonalnych zabiegach, umożliwiających uzyskanie niebywałego aromatu kawy. Dzięki temu powstałe mieszanki cechują się charakterystycznym, ciemnobrązowym odcieniem. Dodatkowo powolny proces wypalania ziaren sprawia, że na ich powierzchni gromadzi się charakterystyczny tłuszcz, odpowiedzialny za wyjątkowy smak i aromat parzonej esencji.
Czy warto pić kawę włoską?
Długi proces palenia kawy włoskiej sprawia, że z jej ziaren wydobywają się charakterystyczne nuty czekoladowo-orzechowe. Niekiedy w napojach wyczuwalny jest smak karmelu, co zawdzięcza się procesowi obróbki termicznej.
Kawa włoska poza tym, że pozwala uzyskać niebywale aromatyczny smak napoju, jest również znacznie zdrowsza od jej alternatywnych mieszanek. Świeżo palona esencja nie podrażnia bowiem przewodu pokarmowego oraz dostarcza odpowiednią ilość przeciwutleniaczy. Dzięki temu możliwa jest lepsza regulacja pracy jelit, a także zatrzymanie procesu starzenia.
Jak się pije kawę we Włoszech?
Włosi uwielbiają nie tylko wyjątkowy smak kawy, ale przede wszystkim rytuał jej picia. W lokalnych kawiarniach słonecznej Italii można spotkać miłośników tego napoju o każdej porze dnia. Istotne jest bowiem delektowanie się esencją, a nie jej szybkie i bezmyślne wypicie. Wyjątkiem jest tzw. mała czarna, czyli “un caffe” – espresso należy wypić bardzo szybko, najlepiej w dwóch lub trzech łykach. Najczęściej tak wyrazisty napój popijany jest wodą, w celu przepłukania kubków smakowych i ponownego delektowania się aromatem pobudzającego napoju. Picie kawy we Włoszech to idealny pretekst do spotkań towarzyskich, a przede wszystkim długich rozmów. Mieszkańcy tego regionu świata znacznie częściej wybierają klasyczne, czarne napoje. Mleczne wersje naparów spożywane są raczej przez odwiedzających Włochy turystów.
Gdzie kupić kawę z Włoch?
Aby spróbować prawdziwego włoskiego espresso, niezbędne jest udanie się do tego słonecznego kraju. Warto poznać całą kulturę picia pobudzającej esencji, a przy okazji cieszyć się malowniczymi widokami Italii. Nie należy się obawiać, jeśli w najbliższym czasie nie można sobie pozwolić na wylot z Polski. Włoską kawę można bowiem przygotować we własnym zaciszu domowym.
Do tego niezbędne jest wykorzystanie oryginalnej mieszanki włoskiej, cechującej się wysokim stopniem palenia . Do parzenia esencji można wykorzystać tradycyjne urządzenie, jakim jest kawiarka bądź bardziej nowoczesny sprzęt np. ekspres kolbowy czy aeropress. Niezwykle ważny jest natomiast proces mielenia kawy. Ziarna należy rozdrobnić, a nie rozciąć, najlepiej zrobić to za pomocą młynka żarnowego. Ważna jest również temperatura wody, wykorzystanej do procesu parzenia. Dobrze, jeśli ma ona nie mniej i nie więcej niż 90 stopni Celsjusza. Oryginalną kawę włoską, jak i wszystkie niezbędne akcesoria służące do jej przygotowania we własnym domu można znaleźć w sklepie Cafe Silesia.
Artykuł sponsorowany