Dieta wegetariańska w obecnych czasach ma wielu zwolenników. Ograniczanie mięsa lub jego całkowita eliminacja wynikają z reguły ze światopoglądu, chęci zadbania o środowisko naturalne lub troski o dobro zwierząt. Czy warto przejść na dietę wegetariańską i jak zrobić to zdrowo?
Wegetarianizm – czy warto zmienić swoje nawyki żywieniowe?
Wegetarianizm to dieta eliminacyjna, która całkowicie wyklucza z jadłospisu mięso. Jednocześnie – w odróżnieniu od weganizmu – pozwala na spożywanie pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele osób utożsamia wegetarianizm ze zdrowym odżywianiem. Jednak, aby tak było, niezbędne jest rozsądne wprowadzenie diety, aby organizm otrzymywał nadal wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Dobrze zbilansowana dieta roślinna zmniejsza ryzyko zachorowania m.in na cukrzycę typu 2, nadciśnienie i wszelkie zaburzenia układu krwionośnego. Dodatkowo, wegetarianizm jest chętnie wybierany przez osoby, którym zależy na dbałości o środowisko naturalne. Taka zmiana nawyków żywieniowych zmniejsza zapotrzebowanie na produkcję mięsa. Tym samym znacząco ogranicza się ilość hodowli zwierząt przeznaczonych na ubój, a tego rodzaju przemysł wiąże się z dużymi zanieczyszczeniami wody.
Jak przejść na wegetarianizm – najważniejsze zasady
Decydując się na przejście na dietę wegetariańską, warto zapoznać się z ogólnymi zasadami zdrowego odżywiania i prawidłowego komponowania posiłków. Przede wszystkim, produkty należy odstawiać stopniowo. Jednocześnie warto na bieżąco poznawać nowe przepisy wykorzystujące substytuty mięsa. Zmiana nawyków żywieniowych będzie łatwiejsza – a tym samym bardziej trwała, jeżeli innowacje w diecie będą następowały stopniowo. Przygotowując posiłki, należy pamiętać o zawarciu w nich niezbędnej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Jeśli będą one zbilansowane, wykluczenie mięsa z posiłków nie wpłynie negatywnie na zdrowie oraz samopoczucie. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który odpowie na wszelkie pytania i doradzi ewentualną suplementację.
Dieta roślinna, a podaż białka
Jedną z najbardziej problematycznych kwestii dotyczących diety wegetariańskiej, jest zastąpienie mięsa alternatywnym źródłem białka. Powszechnie dostępnym zamiennikiem są rośliny strączkowe. Przy ich pomocy można przygotować wiele smacznych posiłków: brownie i kotlety z fasoli to dania, które jeszcze niedawno nieustannie pojawiały się na różnych portalach społecznościowych. Warto też korzystać z gotowych produktów, dostępnych w popularnych marketach. Wegańskie sznycle, kiełbaski czy różne rodzaje wędliny są najczęściej wykonane z białka sojowego i stanowią smaczne urozmaicenie diety wegetariańskiej.
Dzięki diecie wegetariańskiej można pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie, a jednocześnie przyłożyć się do starań o poprawę stanu środowiska naturalnego oraz dobrostanu zwierząt. Warto jednak z rozwagą zmienić nawyki żywieniowe, aby nie dopuścić do powstania szkodliwych niedoborów.