Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, więc to najwyższy czas, aby zacząć go przygotowywać! Większość osób jedzenie z grilla kojarzy z mięsem, ale na szczęście istnieją również pyszne wegańskie potrawy, które można przygotować w ten sposób. Co jeść z grilla w majówkę 2023? Poznaj zdrowe przepisy, które będą alternatywami mięsa!
Kukurydza z grilla
Miłośnicy kukurydzy muszą koniecznie zapoznać się z tym łatwym przepisem!
Składniki: 2-3 świeże kolby kukurydzy, 1 łyżka pasty miso, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 2 większe cebulki dymki, 1 większy świeży zielony ogórek, 3 łyżki jogurtu sojowego, 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 posiekane ząbki czosnku, sól i pieprz.
Przepis: w małej miseczce wymieszaj ze sobą pastę miso, sos sojowy oraz olej rzepakowy. Natrzyj tą mieszanką kukurydzę, a cebulę posiekaj w kostkę. Do jogurtu dodaj cebulę, czosnek, startego na tarce o grubych oczkach ogórka (pamiętaj, żeby ogórka odsączyć z nadmiaru wody!), przypraw całość solą i pieprzem. Kukurydzę grilluj na otwartym grillu przez 15 minut (nie trzeba jej wcześniej podgotowywać). Podawaj od razu z sosem tzatziki.
Wegańskie szaszłyki
Uwielbiasz mięsne szaszłyki, ale chętnie spróbowałbyś wersji wegańskiej? Poniżej przedstawiamy świetny przepis!
Składniki na sos BBQ: 1 puszka krojonych pomidorów, 3 łyżki octu winnego jasnego, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki cukru, 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego, 1-2 łyżeczki świeżego startego imbiru, 1 łyżeczka wędzonej papryki, sól, pieprz.
Przepis na sos BBQ: pomidory razem z sokiem przełóż do małego rondelka. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos jest gotowy!
Składniki na szaszłyki (3-4 sztuki): 200 gramów tempehu lub wędzonego tofu, ½ czerwonej papryki, 1 średnia cebula czerwona, garść ananasa pokrojonego w kostkę, ½ średniej cukinii i sos BBQ z przepisu znajdującego się powyżej.
Przepis na szaszłyki: tempeh lub tofu pokrój w średniej wielkości kwadratowe kawałki. Przełóż je do małej miseczki i dodaj kilka łyżek sosu BBQ – będzie to Twoja marynata. Odstaw miskę i przejdź do kolejnego kroku. Paprykę, cebulę i cukinię pokrój w kawałki podobnej wielkości co tempeh/tofu. Wszystkie składniki nakłuj na duże wykałaczki, które są przeznaczone specjalnie do grilla. Przeplataj warzywa ze sobą i twórz swoje własne kompozycje smakowe.
Szaszłyki polej sosem BBQ i umieść na grillu. Kiedy składniki zaczną się rumienić, to znak, że szaszłyki są gotowe do jedzenia. Smacznego!
Wegański grill staje się coraz bardziej popularny również wśród osób, które na co dzień spożywają mięso i nigdy nie były fanami dań bezmięsnych. Jednak propozycje wegańskie są przede wszystkim dużo lżejsze i mniej tłuste od tych, w których najczęściej dominuje mięso. Zapewniamy, że dieta wegańska będzie dominować na tegorocznej majówce!