Kombucha to napój, który na początku na pewno zaskoczy nas swoim smakiem. Nie ma jednak wątpliwości, że jego pozytywne wątpliwości przekonają nas do tego, że warto regularnie go spożywać. Przed tym jednak dokładnie zapoznajmy się z tym, z czego jest kombucha i jak dokładnie wpływa na nasze zdrowie!
Co to jest kombucha?
W ostatnim czasie kombucha zaczęła cieszyć się sporą popularnością. Wciąż znajdziemy jednak osoby, dla których ten napój wydaje się tajemniczy i egzotyczny. Warto wiedzieć, że historia picia kombuchy sięga nawet dwóch tysięcy lat wstecz. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z Chin. Wynika to z tego, że wykorzystywana była ona tam powszechnie w medycynie naturalnej. Należy mieć na uwadze, że korzystne działanie kombuchy nie ma jeszcze potwierdzenia w badaniach. Może ponadto zaskoczyć nas fakt, że do przygotowania tego napoju potrzebny jest specjalny grzybek herbaciany. Przypomina galaretowatą masę i składa się on z kolonii bakterii oraz specjalnej kultury drożdży, należących do grupy scoby. Z tego względu produkt ten określa się również jako grzybek scoby. To właśnie one odpowiadają za wyjątkowe działanie kombuchy. Oprócz tego w jej składzie znajduje się słodzona herbata, którą poddaje się fermentacji przez wspomniany grzybek japoński. W ten sposób tworzy się wywar o bardzo wyraźnym, słodko-kwaśnym smaku. Proces fermentacji trwa około 10 dni.
Korzyści z picia kombuchy
Nie można ukryć, że pozytywne działanie kombuchy to nie mit. Ten ciekawy napój może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie. W zawartości kombuchy znajdziemy wiele cennych składników. Jest to źródło kwasów organicznych, takich jak kwas mlekowy czy octowy, witamin należących do grupy B, substancji mineralnych takich jak cynk, magnez, żelazo czy wapń, a do tego polifenoli. Z tego względu kombucha wykazuje między innymi działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne. Pomaga zachować odporność, a do tego przyspiesza regenerację organów, na przykład wątroby. Przyspiesza odbudowę flory bakteryjnej i usprawnia pracę układu pokarmowego oraz nerek. Co ciekawe, jeśli przy użyciu kombuchy została użyta zielona herbata, możemy dodatkowo skorzystać z jej pozytywnego wpływu, który polega na przykład na redukcji ryzyka chorób serca. Z racji tego, że kombucha jest bogata w probiotyki, szczególnie poleca się ją osobom zmagającym się z jelitami, w tym z zespołem jelita drażliwego. Dzięki niej mikroflora jelitowa może zostać zachowana w dobrym stanie, a dolegliwości takie jak biegunka zostają zmniejszone. Kombucha to napój, który zdecydowanie warto wprowadzić do swojego życia. Możemy zakupić gotowy produkt na przykład w sklepie ze zdrową żywnością bądź wykonać go samodzielnie, podążając za dostępnym przepisem.
Picie kombuchy może być ciekawą alternatywą dla spożywania znanych, standardowych napojów. Kiedy już przyzwyczaimy się do jej charakterystycznego smaku, będziemy mogli w pełni cieszyć się jej pozytywnymi właściwościami. To świetna opcja szczególnie dla tych, którzy pragną poprawić swoją odporność i pożegnać się z różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami.