Knedle z truskawkami to typowe danie kojarzące się z latem. Idealnie okrągłe, skrywające w sobie pachnące i słodkie owoce kluski zazwyczaj goszczą na naszych stołach właśnie w sezonie wakacyjnym. Najwyższy czas wprowadzić knedle również do zimowo-wiosennego menu!
To, że w marcu ciężko o świeże truskawki wcale nie oznacza, że na aromatyczne knedle czekać musimy co najmniej do czerwca. Aby rozbudzić nieco zaspane, zimowe apetyty proponujemy knedle z truskawkami z sosem anyżowo- karmelowym. Ich przygotowanie zajmuje 6-7 minut, a smak sprawia, że mogłyby ozdabiać kartę niejednej restauracji. Anyż ma intensywny, słodko-korzenny smak, cudowny zapach i nieporównywalny z niczym aromat. Wspaniale urozmaica słodkie potrawy i świetnie komponuje się z owocami.
składniki:
składniki knedli:
– 500g ugotowanych ziemniaków
– 300g mąki pszennej
– po szczypcie soli i cukru
– 2 jajka
– 400g truskawek
składniki sosu:
– 300 ml wody
– 150 g cukru
– 1 łyżeczka anyżu – ziarno
Przygotowanie knedli:
Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki. Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 – 4 minuty.
Przygotowanie sosu:
Na patelnię wysypać i rozpuścić cukier. Otrzymaną w taki sposób jasną, karmelową masę połączyć z anyżem i wodą. Zagęścić sos, odparowując wodę.
Wystudzić sos i podawać schłodzony z ugotowanymi knedlami.
Smacznego!
info. i foto.: materiały prasowe