Gdy już odciągniemy pokarm przy pomocy takiego urządzenia jak laktator, gdy pokarmu jest dużo, a w tej chwili wiemy, że maluch go nie zje, gdzie można przechować mleko i w jakich warunkach?
Higiena po pierwsze
Mleko odciągnięte z piersi to pokarm małego brzdąca, musi więc być przechowywany w higienicznych, prawie sterylnych warunkach. Mleko należy wlać do szczelnych i sterylnych pojemników (wyparzonych lub wysterylizowanych). Najlepsze są szklane butelki, butelki plastikowe z pokrywką lub jednorazowe woreczki foliowe. Przydatne są naklejki z informacją z datą i godziną odciągnięcia mleka przez laktator.
Jak przechowywać takie mleko?
Odciągnięte z piersi mleko można przechowywać w lodówce, w zamrażalniku lodówki, w zamrażarce, w pojemniku z wkładami chłodzącymi lub w chłodnym pomieszczeniu. Najlepiej zamrażać pokarm o objętości jednego karmienia. Nie wolno po rozmrożeniu ponownie zamrażać mleka, może to się skończyć poważnymi konsekwencjami dla dziecka!
Czas przechowywania zależy od temperatury otoczenia. I tak w zamrażarce przy temperaturze -20ºC można przechowywać pokarm przez rok, w temperaturze -18ºC od 3 do 6 miesięcy, w lodówce zazwyczaj od 3 do 5 dni, w zamrażalniku przy temperaturze od -10ºC do -15ºC do dwóch tygodni. Pojemnik z wkładami chłodzącymi od 15ºC do -4ºC gwarantuje świeżość mleka przez dobę. Pomieszczenie z temperaturą 16ºC – do 24 godzin. Im temperatura wyższa, tym krótszy czas przechowywania.
Gdy rozmrozimy mleko
powinno zostać podane dziecku w ciągu 24 godzin. Pokarm dla niemowlaka wyjęty z zamrażarki lub lodówki można rozmrażać, zanurzając pojemnik w ciepłej wodzie. Nie rozmrażajcie mleka we wrzątku! Nie wolno podgrzewać mleka naturalnego w garnku na gazie, piekarniku ani w kuchence mikrofalowej, ponieważ wysoka temperatura niszczy białka zawarte w kobiecym mleku i zubaża w ten sposób jedzenie.
Żółta warstwa na powierzchni mleka to…
tłuszcz, który oddzielił się w trakcie mrożenia, a który nie szkodzi dziecku i jest ważnym składnikiem mleka. Mleko po rozmrożeniu może wyglądać też jak zważone. Ma nieprzyjemny zapach i zmieniony smak. To działanie lipazy enzymu, który trawi tłuszcze. Takie mleko zazwyczaj nie smakuje dziecku, ale na pewno nie jest dla niego szkodliwe.
Mleko jak każdy pokarm i produkt naturalny psuje się. Uważaj więc, by jedzenie dla dziecka zawsze było świeże, a gdy cokolwiek ci się nie spodoba, albo nie będziesz pewna, lepiej wyrzuć mleko. Nie narażaj na zatrucie pokarmowe dziecka. Jest ono szczególnie groźne dla niemowlęcia.