Znalezienie przepisu na pizzę nie stanowi dziś najmniejszego problemu. Książki kucharskie, internetowe blogi, strony znanych pizzerii… wszyscy chcą podzielić się z nami swoją ulubioną recepturą. Trudnością będzie więc raczej odnalezienie się w prawdziwym gąszczu wskazówek i porad. Jak wybrać najlepszy przepis? Kierujmy się własnym gustem kulinarnym oraz intuicją!
Odrobina historii
Pizza wywodzi się niewątpliwie z kręgu kuchni śródziemnomorskiej – już w starożytnej Grecji czy Rzymie raczono się drożdżowymi plackami, pieczonymi początkowo na gorących kamieniach. Pierwotnie pożywiała się nimi uboga ludność, polewając je oliwą i posypując ziołami. Szybko jednak zaczęły trafiać również na stoły bardziej zamożnych osób, które wzbogacały tę prostą potrawę bardziej wyszukanymi dodatkami.
Poszukując pierwszego znanego przepisu na pizzę, natrafiamy na recepturę żyjącego w I wieku n.e. Marcusa Gaviusa Apiciusa. Znajdziemy ją w książce kucharskiej „De re coquinaria”, napisanej przez tego kucharza, a jednocześnie – prawdziwego smakosza. W potrawie tej użyto wydrążonego bochenka chleba, z takimi dodatkami, jak kurczak, ziarnka sosny, ser, a także oliwa, czosnek, mięta oraz pieprz.
Warto spróbować!
W dzisiejszych czasach nie mamy żadnych problemów z zamówieniem pizzy. Jeśli nie znamy żadnej pizzerii, znajdującej się w pobliżu naszego miejsca zamieszkania, wystarczy po prostu wpisać do wyszukiwarki internetowej hasło np. „pizzeria kraków” – po chwili pojawią nam się na ekranie nazwy licznych lokali gastronomicznych, z których usług możemy skorzystać. Warto jednak podjąć wyzwanie i spróbować samodzielnie przygotować ten uniwersalny placek. Możemy pójść „na skróty”, korzystając z gotowych spodów do pizzy, dostępnych w większości supermarketów. Bardziej ambitne osoby zachęcamy do przygotowania własnego ciasta, które nada potrawie niepowtarzalny, klasyczny smak. Z pewnością przyda nam się sos pomidorowy (lub pomidory, z których go przygotujemy), oliwa, świeże zioła, przyprawy, a przede wszystkim… ser mozarella!
Najbardziej znane przepisy
Wśród najbardziej popularnych przepisów znajduje się z pewnością receptura na klasyczną margheritę. Jest ona prosta – na ciasto wylewamy sos pomidorowy, a następnie układamy na nim ser mozarella oraz bazylię. Równie łatwa w przygotowaniu jest pizza marinara, bazująca na sosie pomidorowym, oliwie i świeżych ziołach. Do często przyrządzanych należy także capriciosa z szynką oraz pieczarkami, pizza pepperoni z pikantną kiełbasą, czy też hawajska (szynka i ananas). Poszukując udanym przepisów warto bazować na doświadczeniu autorytetów kulinarnych – prawie każdy znany kucharz proponuje swoją wersję pizzy.