Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – oprócz tego, że są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu, to uznaje się je również za afrodyzjaki. Jeśli więc do tej pory nie pojawiły się na naszych stołach, najwyższy czas, by to zmienić! Jak może wyglądać szparagowe menu? Sprawdźmy!
Żebyśmy mogli cieszyć się wybornym smakiem szparagów, ważny jest nasz pierwszy krok, czyli ich właściwy wybór. W sklepie lub na sprawdzonym targowisku – sięgnijmy tylko po te, których główki są zamknięte. Ścięte końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste. Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco inny smak oraz wymaga innego sposobu przygotowania. Białe szparagi są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać. Sprawdzą się więc te o średniej grubości, nie cienkie. Zielone szparagi są natomiast delikatniejsze w smaku, a fioletowe mają intensywny zapach i są najsłodsze.
Na ostrzu noża
Białe szparagi najpierw myjemy, a następnie obieramy, pomijając główki. Możemy użyć obieraczki do warzyw lub zwykłego nożyka. Obieranie zaczynamy pod główką i kierujemy się w dół, usuwając wszystkie włókna. Musimy odciąć również zdrewniałe końcówki. Świeże szparagi wymagają usunięcia niewielkiej części – ok. 2 cm. Im warzywa są starsze, tym większą część końcówki trzeba odciąć. Przygotowanie zielonych szparagów jest jeszcze prostsze. Nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Możemy posłużyć się prostym trickiem – wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu.
Do przyrządzenia szparagów potrzebujemy wysokiego i wąskiego garnka. Możemy również pokusić się o kupno specjalnego naczynia do ich gotowania. Takie garnki mają idealną formę oraz sitko ułatwiające wyciągnięcie ich z wody. Szparagi podczas gotowania powinny być ułożone pionowo, a ich główki powinny znajdować się powyżej linii wody – miękną najszybciej, więc gotowanie ich na parze w zupełności wystarczy. By utrzymywały się w tej pozycji, można je związać nitką. Gotując zielone szparagi wodę należy posolić. Można dodać również odrobinę cukru i mleka. Szparagi powinny gotować się na średnim ogniu, pod przykryciem. Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach. Łatwo je przegotować, dlatego najlepiej jest sprawdzać ich stan widelcem – nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące.
Przysmak sezonu
Szparagi są bardzo wdzięcznymi warzywami. Można przygotowywać je na wiele sposobów – piekąc w piekarniku, grillując, czy gotując na parze. Można również wyczarować z nich wiele dań bez konieczności spędzania połowy dnia w kuchni. Szparagi stanowią wyśmienity dodatek do pizz, tart, zapiekanek, omletów, sałatek, makaronów. Dobrze sprawdzają się również jako przekąski czy przystawki – wystarczą odpowiednie dodatki. – Świetnie smakują w towarzystwie sosów, na przykład serowego – dodaje Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Pamiętajmy, że szparagi oprócz atrakcyjnego smaku i wyglądu, mają wiele wartości odżywczych, dlatego korzystajmy z sezonu i urozmaićmy nimi nasze menu. Możemy sięgać po nie o każdej porze dnia – sprawdzą się jako dodatek do omleta na śniadanie czy zapiekanki na obiad, ale również podczas kolacji – jako afrodyzjaki z pewnością rozbudzą apetyt na romantyczny letni wieczór!
info.: SFERA GROUP
foto.: materiały prasowe