Owoce morza to wciąż kontrowersyjne danie. Coś jednak musi być w nich wyjątkowego, skoro na świecie robią taką furorę i zyskują coraz szczerszą rzeszę oddanych miłośników. Jeśli więc tradycyjna kuchnia wydaje się nużąca, odważ się i wyrusz na kulinarną przygodę z owocami morza.
Wbrew popularnej opinii, przygotowanie dania z owoców morza nie jest zadaniem trudnym, szczególnie dziś, kiedy owoce morza bez problemu można kupić w hipermarkecie, a Internet dostarcza nam licznych przepisów. Najpopularniejsze są krewetki i choć są mniejszym rarytasem niż homary, langusty czy ostrygi, zajmują wysoką pozycję w morskim menu. Tam, gdzie krewetki często występują, traktowane są jako proste pożywienie. Im dalej jednak od miejsca połowów, tym stają się bardziej wyrafinowanym składnikiem potraw, a ich cena rośnie.
Można je jeść na surowo – wtedy są najsmaczniejsze, albo zjeść tuż po ugotowaniu. Krewetki zamrożone należy ułożyć na sicie umieszczonym na garnku z gotującą się wodą lub na chwile zanurzyć we wrzątku. Ważne by pamiętać, że obróbka cieplna powinna być krótka i trwać ok. 3-5 minut, bo zbyt długo gotowane (bądź duszone) stają się nieprzyjemnie twarde i suche. Delikatny smak różowych krewetek świetnie podkreśli sok z cytryny, wyraźna bazylia, estragon, pachnący tymianek czy charakterystyczna kolendra. Można dodać również świeżego czosnku lub szczyptę sproszkowanego imbiru. „Krewetki wyśmienicie smakują ze specjalnym sosem, powstającym po połączeniu majonezu, odrobiny aromatycznej whisky i pikantnego TABASCO®. Ich mięso jest bardzo subtelne w smaku zatem warto dodać im nieco charakteru” – wyjaśnia Grzegorz Łapanowski, znany kucharz.
Polacy coraz chętniej wybierają również dania z muli, inaczej nazywanych omułkami lub małżami. Dawniej było to pospolite danie rybaków, obecnie traktowane jest jako rarytas. Niektórym przygotowanie posiłku z małży kojarzy się z wielką sztuką kulinarną. Tymczasem to nic trudnego a gotowanie zajmuje kilka minut. Wyzwaniem jest prawidłowe doprawienie muli i wybranie tych, które nadają się do przyrządzenia posiłku. Należy szczególnie uważać na ich świeżość, bo nieświeże lub martwe małże mają nieprzyjemny zapach i mogą wywołać uporczywe zatrucie. Kupuje się tylko mule zamknięte lub takie które zamykają się po popukaniu nożem w skorupkę. Przed użyciem wkładamy je na 2-3 godziny do zimnej, posolonej wody. Zamknięte mule płuczemy strumieniem zimnej wody. Pozostałe, otwarte wyrzuca się, bo nie będą się nadawały do spożycia.
Małże podaje się na zimno i na gorąco. Zdrowe mule nawet po ugotowaniu zachowują swoją naturalną barwę. Mięso można następnie udusić, usmażyć lub dodać do sałatki. „Najpopularniejszym sposobem podawania małży jest ich gotowanie w garnku z dodatkiem aromatycznego wermutu lub wytrawnego białego wina. Mule uwielbiają towarzystwo wyrazistych smaków Można je także dusić z dodatkiem szalotki, czosnku lub ziołami. Ciekawe są również połączenia typowo azjatyckie: z kokosem, imbirem, pędami trawy cytrynowej lub wysokojakościowym sosem sojowym” – radzi Łapanowski, ambasador marki Kikkoman.
Koniecznie wypróbuj poniższe przepisy – są tak proste, że wyśmienitą przekąskę przygotujesz już w pół godziny!
Grillowane krewetki aromatyzowane czosnkowym TABASCO®
Składniki: (5-6 porcji)
Ok. 30 sztuk surowych krewetek tygrysich
4 łyżki oliwy
2-3 łyżeczki czosnkowego sosu TABASCO®
Sól i pieprz do smaku
Cytryna do dekoracji i indywidualnego doprawienia dania
Wykonanie:
Krewetki rozmrozić, przepłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W osobnej misce przygotować marynatę, łącząc oliwę, czosnkowe TABASCO®, odrobinę soli i pieprz. Wrzucić krewetki i odstawić do lodówki na 30-40 minut. Następnie rozgrzać grilla i na aluminiowej tacce układać krewetki (niezbyt ściśle). Grillować aż staną się różowe. Ułatwieniem może być nadzianie ich na szpikulec przed grillowaniem.
Smażone mule z sosem sojowym
1 kg oczyszczonych małży
6 pęczków dymki, pokrojonych w cienkie plasterki
3 posiekane ząbki czosnku (lub TABASCO® Garlic)
1 łyżka startego imbiru
1 posiekana papryczka Jalapeno
1/4 filiżanki sosu sojowego Kikkoman
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka sosu rybny
1 szklanka wody
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
1/2 łyżeczki sól
Wykonanie:
Na średnim ogniu w garnku rozgrzać olej arachidowy. Kolejno dodawać szalotki, imbir, czosnek i jalapeno. Gotuj przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlać wino, sos sojowy i sos rybny i gotować przez następne 2 minuty. Dodać wodę i gdy zacznie wrzeć, wrzucić małże, przykryć garnek i odczekać 6 minut. Po tym czasie można podawać, danie będzie wyśmienite z brązowym ryżem.