Wstążka z tuńczykiem i szpinakiem

Polub nas na Facebooku

Rozpoczęcie roku szkolnego wraz z nadejściem jesieni oznacza często brak czasu, a co za tym idzie – brak pomysłu na zdrowe i pożywne dania. Można to jednak łatwo rozwiązać! My polecamy przepis na makaron wstążkę w połączeniu ze szpinakiem i tuńczykiem.

Wstążki-z-tuńczykiem-i-szpinakiemn---Fotolia

Składniki:

  • Makaron Międzybrodzki wstążka 250 g
  • Tuńczyk w oleju – najlepiej duże kawałki – 2 puszki
  • Szpinak (mrożony) – 300 dag
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Jogurt naturalny – 2 duże łyżki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sól, pieprz, cukier, oregano – do smaku

Wykonanie:

Szpinak podgrzać w garnku, z dodatkiem 2 łyżek jogurtu naturalnego, wycisnąć czosnek i dodać przyprawy dla smaku. Na koniec dodać tuńczyka z odrobiną oleju z puszki. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzić i wyłożyć porcje na talerz. Na makaron nałożyć szpinak z tuńczykiem (lub w innej wersji włożyć wszystko w jednym garnku i tak zmieszane danie podać na talerzu). Podawać na ciepło.

Smacznego!

fot. Fotolia