Zwłaszcza wczesną zimą warto sobie przypomnieć o tej wyjątkowej roślinie. Sok z aloesu to bezcenny naturalny lek, który przyda się całej rodzinie, gdy wraz z pierwszymi chłodami rozpocznie się sezon przeziębień.
W soku odkrytoponad 200 aktywnych substancji, zwłaszcza aminokwasy, witaminy (A, C, F, B12) oraz wiele związków mineralnych, ważnych dla naszego zdrowia. Ma on właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i przeciwzapalne.
Sok z aloesu wspomaga odporność naszego organizmu, co się bardzo przydaje w walce z infekcjami.
Sok powstaje z wyciśniętych liści aloesu, w których skórce znajduje się aloina i emodyna – kluczowe substancje wykorzystywane m.in. w preparatach na problemy trawienne (zaparcia), ale także odchudzających. Dlaczego? Obie podrażniają, czyli przeczyszczają przewód pokarmowy. Składniki soku powodują także efektywniejszą absorpcję protein, eliminują toksyny, łagodzą zgagę. Stosuje się go wspomagająco w owrzodzeniach żołądka czy zespole jelita drażliwego. Aloes przywraca bowiem prawidłowe pH żołądka (ok. 5,5) oraz hamuje wydzielanie kwasu solnego i pepsyny, które drażnią jego śluzówkę.
Można kupić sok, który zawiera w swoim składzie najwięcej czystego aloesu i w którym nie znajdziemy żadnych dodatków smakowych czy zagęszczaczy. Zwykle przyjmuje się 50 ml takiego soku dziennie (5 łyżek), najlepiej godzinę przed posiłkami, np. rano i wieczorem.