Polub nas na Facebooku
Spożywanie regularne arbuzów pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zawarte składniki w arbuzach wpływają na budowę mięśni i średnicy tętnic, co przekłada się na przepływ krwi. To nie wszystkie plusy jakie zapewnia jedzenie arbuza. Owoc ten zawiera beta karoteny, luteiny oraz witaminy C i zeaksantyny. Pomagają podczas chorób oczu związanym z wiekiem jak i na suchość oka, uszkodzenie nerwu ocznego oraz jaskry.
- Wpływa na potencję – arginina zawarta w arbuzach, czyli ta sama substancja, która obniża ciśnienie, wpływa również na męską erekcję. Jej działanie możemy porównać do działania viagry, w związku z tym arbuz jest doskonałym składnikiem diety dla tych, którzy zmagają się z impotencją, ale działa też prewencyjnie.
- Dieta na raka i dla diabetyków – karoten oraz witamina C, która występuje w w arbuzach przyczyniają się do redukcji ryzyka chorób serca i raka jelita grubego, łagodzą symptomy astmy, osteoporozy, bóli reumatycznych i zapalenia stawów.
- Żródło magnezu – pestki arbuza, które z reguły zostają przez nas wyplute lub wcześniej usunięte z owocu zawierają bardzo dużą ilość magnezu – 515 mg/100g.
- Idealny owoc na letnie upały – główna cechą arbuza to skład. Zawiera on w składzie około 90 procent wody. Dlatego jest on wręcz wymarzony na letnie upały. W arbuzach znajdziemy również witaminę C, B, A oraz potas.
- Oczyszcza nerki – nagromadzony w nerkach kwas moczowy jest redukowany przez potas, który możemy znaleźć w arbuzie. Jest pomocny przy oczyszczaniu nerek z różnych toksycznych substancji.
- Wspomaga metabolizm – spożywanie soku z arbuza zwiększa poziom energii za sprawą witaminy B występującej w arbuzie.