Polub nas na Facebooku
NA 4 PORCJE POTRZEBUJESZ:
4 jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej
½ łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
garść płatków kukurydzianych (tu płatki Lubella)
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
70 g zimnego masła
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodaj suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i wymieszaj dokładnie.
- W osobnej miseczce wymieszaj mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodaj pokrojone
w kawałeczki zimne masło i rozetrzyj palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodaj płatki kukurydziane i wymieszaj delikatnie, aby nie połamać płatków. - W naczyniach żaroodpornych umieść przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełnij kruszonką do pełna. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 25 minut. Podawaj na ciepło.