POCHODZI Z AMERYKI POŁUDNIOWEJ, W EUROPIE ZNANE OD XVII W. MIMO TO, W POLSCE WYDAJE SIĘ BYĆ WCIĄŻ NIEDOCENIANE. NIESŁUSZNIE. AWOKADO, ZWANE INACZEJ SMACZLIWKĄ, JEST OWOCEM WYJĄTKOWYM, NIE TYLKO ZE WZGLĘ-DÓW WALORÓW SMAKOWYCH, ALE RÓWNIEŻ DLATEGO, ŻE ZAWIERA SZEREG WARTOŚCIOWYCH SKŁADNIKÓW, W TYM WITAMIN I MINERAŁÓW, KTÓRE KORZYSTNIE WPŁYWAJĄ NA NASZE ZDROWIE I URODĘ.
Tekst: Maria Awanowska
Skarbnica dobroci
W awokado znajdziemy witaminy A, E, C, D, z grupy B (w tym kwas foliowy), PP i K, a także magnez, fosfor, wapń i żelazo oraz potas (aż 600 mg w 100 g). Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowy (NNKT), a zwłaszcza kwas linolowy, linolenowy i oleinowy. Po awokado bez obaw mogą sięgać również diabetycy – owoc ten zwiera bardzo mało cukrów (jedynie 7,5 g w 100 g).
Zwane jest również owocem maślanym. Nie bez powodu. Awokado jest oleiste, tłuste i kaloryczne. 100 g tego owocu dostarcza aż 160 kcal, a zawartość tłuszczu to ok. 15%. Mimo to, awokado spożywać mogą również osoby odchudzające się. Owoc ten wręcz sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki pomagając nam w walce z odkładającym się tłuszczykiem. Ponadto obniża poziom „złego” cholesterolu i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, a więc chroni przed chorobami układu krążenia, a nawet udarem mózgu. Spowalnia rozwój komórek nowotworowych jamy ustnej, piersi i prostaty. Dzięki zawartości witaminy E jest świetnym antyutleniaczem i wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek.
Awokado zawiera luteinę – substancję niezbędną do prawidłowego funkcjonowania naszych oczu – w ilości znacznie większej niż inne owoce. Dlatego jest zalecane osobom mającym problemy ze wzrokiem i prowadzącym tryb życia, który męczy oczy (praca przy komputerze). Luteina i inne składniki zawarte w smaczliwce zapobiegają również chorobom oczu związanymi z wiekiem – zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej. Ostatnie badania wykazały również pozytywny wpływ luteiny na cerę – spowalnia starzenie się skóry. Smaczliwkę można również stosować jako domowy lek na biegunkę i wzdęcia. Przy przeziębieniu i grypie, złagodzi kaszel. Skórka awokado ma działanie przeciwpasożytnicze.
I z chlebkiem i z krewetkami
Awokado warto spożywać regularnie, zarówno w formie surowych owoców (nie należy poddawać go działaniu wysokiej temperatury) jak i oleju. Dobrze smakuje na kromce chleba posypane jedynie szczyptą soli lub utarte z odrobiną czosnku, oliwy i kiełków słonecznika. Roztarte może zastąpić masło lub majonez. Ma podobną konsystencję, za to znacznie mniej tłuszczów, ale więcej białka i błonnika.
W Meksyku i USA tradycyjnie spożywane jest jako guacamole i podawane do wszelkiego rodzaju przekąsek. Świetnie smakuje również w sałatkach, a także w przeróżnych innych postaciach. Stosowane jest jako dodatek do krewetek czy sushi. Kupując awokado, należy szukać dojrzałych owoców, czyli miękkich. Miąższ powinien być żółty i mazisty, łatwy do rozgniecenia widelcem. Jeśli jednak owoce są twarde, wystarczy zawinąć je w papier lub folię aluminiową i odłożyć w ciemne miejsce. Po 2-3 dniach awokado dojrzeje.
Awokado w kosmetologii
Pozytywne właściwości ma nie tylko sam owoc ale także olej z awokado, który często występuje jako składnik kosmetyków, głównie do cery dojrzałej i suchej. Olejek działa wygładzająco i regenerująco, uelastycznia i redukuje zmarszkcji. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Dzięki dużej zawartości tłuszczów chroni przed nadmierną utratą wody, pokrywa naskórek warstwą lipidową stanowiącą naturalną barierę ochronną naskórka. Ponadto ma działanie łagodzące i przeciwzapalne, dzięki czemu kosmetyki z awokado mogą być stosowane także do cery wrażliwej. Ale wyciąg ze smaczliwki odżywia i nawilża nie tylko skórę. Dobrze wpływa także na kondycje włosów umacniając je i uodparniając na zniszczenia mechaniczne. Jest zalecany do pielęgnacji włosów o rozdwajających się końcówkach.
Maseczka do włosów z awokado
Zmiksuj miąższ awokado, dodaj 2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Nałóż maseczkę równomiernie na wilgotne włosy, spłucz po 20-30 minutach i umyj szamponem. Dla idealnego efektu stosuj raz w tygodniu.
Maseczka do twarzy z awokado
Zmiksuj miąższ z połowy awokado wymieszaj z żółtkiem (w przypadku cery suchej) lub białkiem jajka i odrobiną soku z cytryny (dla cery tłustej). Nałóż maseczkę na twarz omijając okolice oczu na 20 minut, po czym spłucz letnią, najlepiej przegotowaną, wodą.
Masaż z olejkiem z awokado
Olejek z awokado używany jest w wielu salonach urody do masażu. Skóra po zabiegu jest odprężona i nawilżona. Taką pielęgnację można zastosować samodzielnie w domowym zaciszu. Wymieszaj olejek z awokado z olejkiem migdałowym w równych proporcjach i poproś partnera, by dokładnie wymasował Twoje ciało.