Od kiedy znalazłam ten przepis i wypróbowałam po raz pierwszy, nie mogę przestać go robić w każde wolne popołudnie. To ciasto moich marzeń! Idealne dla smakoszy lubiących słodkości i dla leni kulinarnych, którzy – tak jak ja – nie lubią godzinami czekać na efekt skomplikowanych eksperymentów gastronomicznych.
Przygotowanie jest śmiesznie proste, ciasto jest smaczne i słodkie, a jeść je możemy w dużych ilościach bez żadnych wyrzutów sumienia. Jak to możliwe? Nie ma tu ani grama mąki ani cukru, a podstawą wypieku jest kasza jaglana uznawana za najzdrowszą z kasz (więcej o właściwościach kaszy jaglanej). Za każdym razem możemy do niego dodawać inne bakalie i zaskakiwać siebie i gości nowym odcieniem smaku jaglanego brownie…
To wyśmienite rozwiązanie również dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać, ale nie przepadają za kaszą jaglaną. Upieczona z dodatkiem kakao oraz miodu (bądź innego słodzidła) nie da nawet o sobie znać. Nie wierzycie? Upieczcie i spróbujcie.
składniki:
-1 szklanka kaszy jaglanej
– 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
– szczypta soli
– 100 ml oleju rzepakowego
– 5 jajek
– szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
– 3 łyżki kakao (dla alergików może być karob)
– 2 duże łyżki miodu (może być też 3/4 szklanki cukru białego lub trzcinowego albo 8- 10 zblendowanych daktyli)
– 3 garście posiekanych bakalii (wybierz swoje ulubione, ja preferuję suszoną żurawinę w towarzystwie orzechów laskowych, świetnie sprawdzą się też rodzynki, suszone morele i inne orzechy)
Przygotowanie
Kaszę opłucz na sicie przelewając kilkakrotnie na zmianę zimną i gorącą wodą. Przełóż do garnka i zalej dwoma szklankami wrzątku. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 13-15 minut. Nie mieszaj. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki (oprócz bakalii) i zblenduj. Im lepiej rozdrobniona kasza, tym lepiej – ciasto będzie bardziej jednolite. Uzbrój się w cierpliwość i blenduj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodaj posiekane bakalie, wymieszaj. Masę przelej do blachy 20 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160⁰C przez ok. 45 minut.