Polub nas na Facebooku
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 100 g. masła
- 330ml śmietanki kremówki
- łyżeczka cukru pudru
- 1 kg owoców najlepiej malin, truskawek lub borówek
Przygotowanie:
- Całe jajka zmiksować z cukrem,dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.Wlać gorący tłuszcz/olej i masło. Wszystko razem zmiksować.
- Do przygotowanej formy wylać ciasto. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.30 min.
- Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować.
- Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół – dodać bitą śmietanę i owoce.
- Wierzch udekorować owocami i bitą śmietaną.
źródło: materiały prasowe, program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.