Biszkopt z owocami

Polub nas na Facebooku

Zboże-smakuje-i-inspiruje_biszkopt-z-owocami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g. masła
  • 330ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1 kg owoców najlepiej malin, truskawek lub borówek

Przygotowanie:

  • Całe jajka zmiksować z cukrem,dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.Wlać gorący tłuszcz/olej i masło. Wszystko razem zmiksować.
  • Do przygotowanej formy wylać ciasto. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.30 min.
  • Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować.
  • Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół – dodać bitą śmietanę i owoce.
  • Wierzch udekorować owocami i bitą śmietaną.

źródło: materiały prasowe, program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.