Błonnik jest ważnym składnikiem zdrowej diety. Powinien znajdować się w jadłospisie dorosłych i dzieci jako element profilaktyki i radzenia sobie z problemami zdrowotnymi.
3 ZALETY BŁONNIKA
Wyróżniamy 3 zalety diety bogatej w błonnik. Po pierwsze, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, ponieważ przyspiesza metabolizm, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i perystaltykę jelit. Dzięki temu skutecznie zapobiega zaparciom i wzdęciom oraz zmniejsza częstotliwość biegunek. Umożliwia też usuwanie z organizmu szkodliwych związków, w tym metali ciężkich i substancji rakotwórczych oraz tłuszczów, nadmiaru cholesterolu i kwasów żółciowych. Odtruwanie organizmu wpływa pozytywnie na wygląd i kolor skóry.
Po drugie, pomaga w odchudzaniu i w redukcji masy ciała, ponieważ zmniejsza apetyt oraz zwiększa uczucie sytości i wydalanie tłuszczów. Pomaga również w utrzymywaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, bo spowalnia jego wchłanianie, przez to dłużej czujemy się nasyceni.
Po trzecie, zapobiega wielu chorobom: kamicy żółciowej, nowotworom jelita grubego oraz chorobom żył kończyn dolnych, nadwadze i otyłości oraz miażdżycy. Obniża również ryzyko występowania chorób serca i cukrzycy typu 2 i zapobiega próchnicy zębów.
ŹRÓDŁA BŁONNIKA
Znajduje się w produktach zbożowych: kaszy gryczanej, brązowym, ryżu, płatkach owsianych i otrębach. Zawierają go owoce i warzywa: jabłka, jeżyny, maliny, truskawki, jagody, śliwki, morele, żurawina, daktyle i cytryny oraz ziemniaki, groch, fasola, marchew, kapusta, buraki, czosnek i kalafior. W błonnik bogate są także wszystkie orzechy. Według WHO, nasza dieta powinna zawierać 20 – 40 gramów błonnika dziennie. Pamiętajmy, że jego przedawkowanie może doprowadzać, np. do bólu brzucha, biegunki lub wzdęć.