W kuchni włoskiej wykorzystuje się chyba więcej rodzajów makaronu niż dni w roku. Choć różnią się kształtem, właściwościami i sposobem przygotowania, łączy je jedno – najwyższa jakość pszenicy durum. Makaron bucatini popularny jest zwłaszcza na Sycylii i w Rzymie.
Wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, jednak jest coś, co go od niego zdecydowanie odróżnia – a mianowicie dziurka w środku. Jest też nieco grubszy, a dzięki specjalnemu procesowi przygotowywania i charakterystycznej chropowatości na powierzchni, doskonale wchłania sos, zachowując swoją sprężystą strukturę i oferując nowy wymiar smaku. Co ciekawe, suszony makaron bucatini może być spożywany także na surowo. W Zatoce Neapolitańskiej, na słonecznej wyspie Capri, bucatini serwowane jest jednak w całkowicie odmienny – i z pewnością smaczniejszy – sposób. Jaki? Czas się przekonać przyrządzając domowe Bucatini w stylu Capri.
Składniki dla 4 osób:
- 300 g makaronu bucatini De Cecco,
- 1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta,
- 1 słoiczek pomidorków półsuszonych Ponti,
- 1 żółta papryka,
- 30 czarnych oliwek Serpis,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 garście świeżej bazylii,
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Odsącz pomidorki półsuszone i pomidory krojone. Na oliwie z oliwek zeszklij drobno posiekany czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Jak będzie lekko twarda, dodaj pomidory Valfrutta, dopraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut. Na samym końcu dodaj do sosu pomidorki półsuszone, oliwki i listki bazylii. Połącz sos z ugotowanym al dente makaronem i podawaj posypany parmezanem. Smacznego!