Cebula to popularne warzywo, chętnie wykorzystywane w przygotowywaniu potraw. To jej smak i właściwości lecznice sprawiają, że jest docenianym produktem spożywczym.
BOGATY SKŁAD
Jest źródłem wielu ważnych dla organizmu witamin i soli mineralnych. Zawiera witaminę A, C, K, witaminy z grupy B: B1 i B6 oraz błonnik, siarkę, fosfor, żelazo, biotynę, chrom i kwas foliowy. Ma również enzym, allinazę, przez który płaczemy podczas jej krojenia. Cebula to warzywo niskokaloryczne, a 100 g to tylko 44 kcal.
NA INFEKCJĘ
Jest naszym najlepszym przyjacielem w trakcie grypy lub przeziębienia, bo pomaga w walce z infekcjami dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Razem z porem i czosnkiem, zalicza się ją do białych warzyw, które wzmacniają odporność organizmu na choroby. Syrop z cebuli to naturalny lek na przeziębienie, a wąchanie surowej odkaża nos i drogi oddechowe. Poza tym jest wskazana przez kilka dni po kuracji antybiotykowej.
DLA SERCA
Powyższa poziom dobrego cholesterolu HDL i obniża złego LDL, jeśli jest stałym elementem diety oraz zapobiega powstaniu zakrzepów. Dzięki czemu chroni serce i zapobiega chorobom układu krążenia, np. nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi – zawarty w niej hormon zapobiega cukrzycy u osób z podwyższonym ryzykiem. A dzięki zawartości antyoksydantów może zapobiegać nowotworom.
NA TRAWIENIE
Poprawia trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego, dzięki czemu zapobiega również problemom trawiennym, np. zaparciom.