Kiedy za oknem pada śnieg, cudownie spędzić czas w domowych pieleszach, szczególnie kiedy mieszkanie przepełnia aromat wypieków. Zobacz naszą propozycję na słodką i zdrową przekąskę, którą możemy się delektować w zimowe wieczory bez obawy o puste kalorie.
W śnieżne i mroźne dni chętnie odpoczywamy w domowym zaciszu. To idealna pora na pasjonującą lekturę, nadrobienie filmowych zaległości czy sięgnięcie po ulubioną rodzinną grę planszową. Domową atmosferę dopełnią przygotowane wspólnie z dziećmi aromatyczne owsiane ciasteczka. Ich przyrządzenie jest bardzo proste i zajmie zaledwie 30 minut, a dodatkowo przysporzy wszystkim domownikom dobrej zabawy.
Do przygotowania 30 sztuk potrzebujemy:
- 25 dag płatków owsianych górskich ekstra (pół opakowania)
- 2 łyżki mąki
- 20 dag mieszanki ulubionych bakalii (rodzynek, żurawiny, posiekanych śliwek lub moreli)
- 10 dag posiekanych orzechów (do wyboru: laskowych, włoskich, pistacjowych)
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Płatki uprażyć na suchej patelni aż lekko się zazłocą, polać miodem, przesypać do miski, ostudzić. Potem wymieszać z mąką, bakaliami, orzechami i żółtkami. Następnie białka ubić na sztywną pianę dosypując pod koniec ubijania cukier trzcinowy. Z kolei pianę z białek dodać do płatków, wymieszać. Tak przygotowaną masę należy podzielić na pół. Do jednej części dodać wiórki kokosowe, a do drugiej dosypać kakao. Na końcu wystarczy uformować ciasteczka w kulki lub kształty z foremek oraz ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Upiec na rumiano przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Teraz możemy rozkoszować się smakiem domowych ciasteczek zawsze kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Pamiętajmy, że doskonale smakują podane z ulubionymi owocami oraz lekko schłodzonym napojem, jak np. Razowy kwas chlebowy. Ten naturalny napój gazowany przygotowany na bazie zbóż doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, a także doskonale komponuje się ze słodkimi przekąskami. Zwolennicy zdrowej żywności docenią jego zalety – jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych konserwantów, sztucznych barwników ani aromatów