Święta Wielkanocne to moment, gdy na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy. Na stół trafiają wędliny, sałatki, żurek, biała kiełbasa i oczywiście jajka, często kolorowe i bogato zdobione. Obok nich, nie może zabraknąć także chrzanu. To dodatek, bez którego żaden stół nie byłby prawdziwie świąteczny, a dania nie miałyby tak charakterystycznego smaku. Wszyscy, którzy cenią w kuchni tradycję, ale jednocześnie są otwarci na ciekawe, smakowe innowacje, na pewno z przyjemnością spróbują nowego, delikatnego chrzanu śmietankowego Krakus.
Święta to czas spotkań w gronie rodzinnym. Wspólnym ich punktem jest bez wątpienia stół, bogaty w wielkanocne, tradycyjne potrawy i przysmaki. Wśród nich ważne miejsce zajmuje chrzan. Podkreśla smak dań i jest niezastąpiony, gdy chcemy dodać im wyrazistości. Dlatego w żadnym domu chrzanu na stole zabraknąć nie może. Aby jego wyjątkowym smakiem mógł się cieszyć każdy – warto przygotować się także na przyjęcie miłośników wariantów delikatniejszych, bardziej łagodnych i obok tradycyjnego, postawić na stole słoiczek nowego chrzanu śmietankowego.
Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym
SKŁADNIKI:
- pojedyncze piersi z kurczaka 4 sztuki
- liście szpinaku 2 garści
- masło 50g
- świeża natka pietruszki
- szynka parmeńska 12 plastrów
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej do smażenia
- ziemniaki 500g
- śmietanki 30% 300g
- chrzan śmietankowy Krakus
SPOSÓB WYKONANIA
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.
- Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.
- Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.