Polub nas na Facebooku
Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą
SKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk):
- mąka tortowa 2 szklanki
- wiejskie jaja 2 sztuki
- ser feta 200g
- szpinak w liściach (może być mrożony) 150g
- łosoś 150 g
- gęsta śmietana 18% 3/4 szklanki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- zioła prowansalskie
- czosnek 2 ząbki
- masło klarowane do smażenia
Do podania:
- chrzan śmietankowy Krakus
- kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki
SPOSÓB WYKONANIA
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
- W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
- Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami.