W czasie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta o połowę. Także dziewczęta w okresie wzrostu, osoby na dietach, sportowcy, wegetarianie i weganie oraz kobiety w czasie menstruacji powinni szczególnie uważnie dobierać menu, gdyż nasz organizm nie potrafi produkować tego pierwiastka samodzielnie.
Żelazo należy do kluczowych makroelementów w organizmie człowieka i ma w nim do spełnienia szereg istotnych funkcji. Jest nie tylko składnikiem hemoglobiny i uczestniczy w procesie transportu tlenu i usuwaniu dwutlenku węgla, lecz ponadto bierze udział w syntezie DNA, warunkuje aktywność wielu enzymów i wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami. Żelazo odpowiada także za ogólną sprawność fizyczną i intelektualną, koncentrację oraz zdolność zapamiętywania. Dodatkowo, w czasie ciąży, żelazo jest niezbędne do rozwoju i prawidłowej budowy ośrodkowego układu nerwowego dziecka. To właśnie dlatego zapotrzebowanie na żelazo u kobiet spodziewających się potomstwa wzrasta z 18 do 27 mg dziennie.
Żelazo w żywności występuje w dwóch postaciach: w produktach roślinnych jako trudno przyswajalne, trójwartościowe żelazo niehemowe (wchłaniane w ok. 5%), a w produktach pochodzenia zwierzęcego – łatwiejsze do przyswojenia, dwuwartościowe żelazo hemowe (wchłaniane w ok. 30 %). Najwięcej tego pierwiastka znajdziemy w czerwonym mięsie, podrobach (wątróbka wieprzowa – 19 mg/100g), otrębach pszennych (15 mg/100g), kakao (10 mg/100g), pestkach dyni (15 mg/100g), czy natce pietruszki (5 mg/100 g). Warto zapamiętać przy okazji, że obecność witaminy C poprawia wchłanianie żelaza, a szpinak – wbrew obiegowej opinii – zawiera go bardzo mało.
Niedobory żelaza najczęściej prowadzą do anemii, chronicznego przemęczenia, obniżenia metabolizmu i spadku wydajności fizycznej – mówi Katarzyna Barwińska – przedstawiciel Rabenhorst Polska. Wysokie zapotrzebowanie oraz trudna przyswajalność tego pierwiastka zmobilizowały branżę żywności funkcjonalnej do wysiłku i stworzenia alternatywy dla sztucznej suplementacji chemicznej – w ten sposób powstał np. nasz sok Bogactwo Żelaza Plus, który pokrywa w 107 % dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na żelazo (100 ml soku), i co bardzo istotne, w całości jest pochodzenia organicznego – mówi.
Prawidłowy poziom żelaza pozwala systemowi immunologicznemu na niezaburzoną, skuteczną pracę, możemy go jednak dodatkowo wspierać. Pomocne w budowaniu odporności, i to nie tylko w czasie ciąży, są także stare, sprawdzone sposoby domowe – sok z cebuli, czosnku, miodu cytryny i imbiru przegoni każdą, najbardziej nieznośną infekcję.