Wybór, wykonanie, aranżacja i zdjęcia:
Dorota Klusek-Kozłowska, autorka bloga kulinarnego – www.kluseczka.com
Składniki na ciasto:
• 10 dag mąki pszennej
• 10 dag cukru pudru
• 10 dag masła
• 1 łyżeczka proszku
do pieczenia
• 2 jajka
• cytryna
Naleśniki:
• Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajko i mleko. Wymieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiego ciasta. Najlepiej odstawić ciasto na godzinę do lodówki. Usmażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Sos Suzette:
• Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć. Zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, wycisnąć ½ szklanki soku z pomarańczy.
• Rozgrzać patelnię (najlepiej średnicy 20-24 cm). Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, potrząsając rozprowadzić równomiernie na patelni. Poczekać, aż cukier się rozpuści, utworzy się karmel o jasnym bursztynowym kolorze (podczas podgrzewania cukru nie należy mieszać).
• Zdjąć patelnię z ognia, powoli dodawać sok z pomarańczy i cytryny delikatnie mieszając. Dodać skórkę pomarańczową, a następnie likier pomarańczowy. Jeżeli składniki nie połączyły się dokładnie, można postawić je na niewielkim ogniu i delikatnie przemieszać.
• Naleśniki należy ułożyć na talerzach i polać sosem Suzette. Innym wariantem jest podgrzanie naleśników na patelni z sosem.
• Naleśniki podawać z cząstkami pomarańczy i opcjonalnie z bitą śmietaną.