TRADYCYJNIE DODAWANA DO ROSOŁU I GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW. NIEKTÓRZY JĄ KOCHAJĄ , INNI NIENAWIDZĄ. WARTO ZNALEŹĆ SWÓJ SPOSÓB NA PIETRUSZKĘ I POKOCHAĆ TO WARZYWO, BO – CHOĆ MAŁO KTO O TYM WIE – MA BARDZO KORZYSTNE DZIAŁANIE NA NASZ ORGANIZM.
Natka pietruszki to bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy! Duża zawartość żelaza pomaga w zapobieganiu anemii i korzystnie wpływa na układ krwionośny. Również korzeń pietruszki ma wiele leczniczych właściwości. Łagodzi nerwobóle i bóle menstruacyjne. Dzięki działaniu moczopędnemu i dezynfekującemu pomaga w leczeniu chorób układu moczowego i kamicy nerkowej. Zawiera dużo beta-karotenu i witaminy E. Korzystnie wpływa na wzrok i cerę.
Najwięcej właściwości leczniczych ma świeżo zerwana natka pietruszki. Niestety gotowana, mrożona i suszona traci większość z nich.
Niektórym trudno przekonać się do tego warzywa. Oto kilka propozycji na ciekawe wykorzystanie tego warzywa:
- Koktajl warzywny.
Obierz i pokrój 2-3 jabłka, 2 korzenie pietruszki i pół korzenia selera. Wrzuć wszystko do sokowirówki. Wypij od razu. - Pietruszkowa herbata .
Zalej wrzątkiem garść natki pietruszki. Wywar ten pomoże na problemy z pęcherzem, nerkami i prostatą. Działa rozkurczowo, więc łagodzi bóle menstruacyjne. - Arabska sałatka tabule
6 łyżek kaszy kuskus zalej wrzątkiem, dodaj łyżkę oliwy. Wymieszaj, przykryj talerzykiem i odstaw na ok. 5 minut. Warzywa (2 pomidory, 1 świeży ogórek, 1 małą cebulę, pół papryki żółtej i pół czerwonej) umyj i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj duży pęczek natki pietruszki. Wymieszaj kuskus z warzywami i pietruszką. Przygotuj sos. Połącz 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, szczyptę cynamonu, kardamonu, kminu, gałki muszkatołowej, goździków, papryki, ząbek czosnku i ew. odrobinę miodu. Dodaj sos bezpośrednio przed podaniem.