Jesienią zajadamy się jabłkami, gruszkami, śliwkami i dobrze, bo sezonowe jedzenie jest najsmaczniejsze i najzdrowsze. Po jakie owoce warto sięgać jesienią?
Jabłko
„One apple each day will keep a doctor away” powiadają Anglicy. I mają rację, bo jabłka to prawdziwe kopalnie witamin (A, C i E) i minerałów (potasu, krzemu, cynku, miedzi). Ponadto jabłka regulują pracę układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika, neutralizują toksyny i zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Jabłka to także wspaniałe źródło antyoksydantów – substancji neutralizujących destrukcyjnie działające wolne rodniki – cząsteczki przyspieszające procesy starzenia i rozwój nowotworów.
Gruszka
Zawiera dużo witamin i minerałów. Jest świetnym źródłem boru, którego zawartość w owocach jest raczej rzadka, a który ułatwia przyswajalność innych istotnych dla zdrowia minerałów. Cenne kwasy zawarte w gruszkach poprawiają stan skóry przyspieszając procesy regeneracyjne naskórka.
Borówka
To bogate źródło witamin i minerałów, w tym kwasu foliowego niezwykle ważnego dla kobiet ciężarnych i planujących ciążę. Zawierają także dużo błonnika i flawonoidów – naturalnych roślinnych barwników, które chronią układ krwionośny przed miażdżycą. Borówki mają pozytywny wpływ na stan naszej skóry – nawilżają ją zapobiegając powstawaniu zmarszczek i zachowując jej młody wygląd.
Żurawina
To fantastyczne lekarstwo na zapalenie pęcherza moczowego. Garść tego owocu dziennie powinna zapobiec temu przykremu schorzeniu. Żurawina wspomaga też układ odpornościowy. Regularne spożywanie pomaga przy leczeniu wrzodów żołądka, chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych i wspomaga pracę trzustki. To także wspaniałe źródło flawonoidów działających hamująco na komórki nowotworowe.
Pigwa
Dzięki dużej zawartości witaminy C pigwa wspomaga układ odpornościowy, dlatego warto po nią sięgać, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki przeziębienia. To także bogate źródło witaminy B oraz pektyn. W pigwie znajdziemy także najważniejsze dla człowieka minerały (potas, wapń, żelazo i fosfor). Dzięki takiemu bogactwu składników pigwa wspomaga pracę wątroby i reguluje działanie układu pokarmowego – wzmaga apetyt a jednocześnie zapobiega żołądkowym „sensacjom” (wymiotom, biegunce, wzdęciom). Pigwa nie nadaje się do spożycia w stanie surowym, za to jest świetna na konfiturę lub nalewkę.
Dzika róża
Owoce dzikiej róży to spora dawka witamin, zwłaszcza tych z grupy B, a także witaminy E, K i PP. Dzięki dużej zawartości witaminy C wspomagają odporność. To także bogate źródło antyoksydantów. Owoce dzikiej róży zalecane są w szczególności kobietom w ciąży a także wszystkim cierpiącym na stres i długotrwałe zmęczenie.