Cydr to sfermentowany sok z jabłek (niedoprawiany cukrem), czyli można powiedzieć, że jest to wino z jabłek (zwane czasem jabłecznikiem). Ma niewiele alkoholu i zazwyczaj w smaku przypomina piwo. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Może mieć smak młodych i jeszcze nie dojrzałych jabłek albo smak pięknej papierówki – wszystko zależy od marki, produktów i sposobu produkcji.
W Polsce cydr dopiero podbija rynek, dlatego też nie wszyscy go znają. Cydr wcale nie musi być tylko napojem, który szybko zaspokoi pragnienie. To także doskonały składnik wielu prostych dań, którym nadaje tego szczególnego, ostatecznego smaczku. Dziś proponujemy następujące przepisy:
CYDR
Do garnka z 2-3 litrami gorącej wody wlej zawartość puszki oraz 1 kg cukru. Po rozpuszczeniu składników, całość ostudź. Wystudzony roztwór wlej do zbiornika fermentacyjnego i dopełnij wodą do 20 litrów. Następnie dodaj wcześniej zrehydratyzowane (uwodnione) drożdże. Zbiornik fermentacyjny (fermentor, balon szklany) zamknij korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw do pomieszczenia o temperaturze 20 – 25 °C. Po 3 – 7 dniach, gdy gaz z rurki fermentacyjnej wychodzi nie częściej niż raz na 2 minuty, cydr jest gotowy do rozlania. Gotowy cydr rozlej do czystych i zdezynfekowanych butelek. Do każdej dodaj cukru ale nie więcej niż 4 g / 0,5 litra. Nie można dodawać zbyt wiele cukru, ponieważ może to doprowadzić do nadmiernego nagazowania cydru a w ostateczności nawet do rozerwania butelki. Napełnione i zakapslowane butelki pozostaw na parę dni w temperaturze pokojowej. Później przenieś w chłodne miejsce i po minimum 2 tygodniach rozpocznij degustację własnego, domowego cydru. Na zdrowie!!!
SOS CYDROWY
Na małym ogniu zmieszaj 1 łyżkę stołową masła z ¾ łyżki stołowej mąki pszennej. Dodaj 1 szklankę wrzącego cydru X Cider mieszaj dopóki wszystkie składniki nie połączą się w jednolitą całość. Dodaj 2 łyżki stołowe cukru (najlepiej trzcinowego) i gotuj jeszcze 5 minut. Tak przygotowanym ciepłym sosem polej budyń lub ciasto.
KOSZYCZKI CYDROWE
Składniki: filet z kurczaka, 20 g pieczarek, pół czerwonej papryki, 50 ml cydru jabłkowego, olej rzepakowy, sól, pieprz, curry, parmezan, ciasto francuskie i roztrzepane jajko.
Pierś z kurczaka kroimy na plasterki, nacieramy pieprzem, solą i curry (odrobiną). Rozgrzewamy olej (2-3 łyżki) i podsmażamy na nim kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy cydr. Dusimy ok. 10 minut. Kroimy warzywa i podsmażamy. Ciasto francuskie kroimy na kwadratowe kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładamy kurczaka, warzywa i posypujemy parmezanem. Następnie przeciwstawne rogi ciasta łączymy ze sobą i sklejamy. Smarujemy tak przygotowany „koszyczek” roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200 stopniach bez termoobiegu.
RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE
Składniki: 1- 1,5 litra bulionu, 2 szklanki ryżu do risotto, 500 ml cydru dobrej jakości (2 szklanki/puszka), 1 biała cebula, olej roślinny, nitki szafranu.
Ryż opłucz. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Wrzuć do cebuli ryż, podsmaż aż też się zeszkli. Następnie wlej cydr i gotuj na wolnym ogniu póki nie wchłonie większości płynu. Wrzuć nitki szafranu. Następnie stopniowo, porcjami dolewaj bulion do chwili, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Cały czas mieszaj, by się nie przypalił. Nie doprawiaj solą – bulion jest wystarczająco słony. Podawaj na ciepło.
CYDROWE CIASTO DO GÓRY NOGAMI
Obierz i usuń gniazda z 3 średnich jabłek, następnie potnij je na cienkie plasterki. Wrzuć je do rondelka i duś przez 5 minut na wolnym ogniu w 1 szklance cydru X Cider (aż do zmięknięcia). Odsącz jabłka i zachowaj ugotowany cydr.
Na średnią formę do pieczenia ciasta (28-30 cm) wyłóż 1/3 szklanki masła, dolej 2 głębokie łyżki stołowe gorącego cydru, który pozostał po duszeniu jabłek i wsyp filiżankę trzcinowego cukru. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza, wstaw patelnię na 5 minut. Wyjmij kiedy rozpuści się masło.
Przygotuj masę piernikową (soda oczyszczona 2 łyżeczka, mąka pszenna tortowa 2 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1 szklanka, olej 0.5 szklanka, jaja kurze całe 2 szt., przyprawa do piernika 1 szt. – wszystko razem utrzeć na gładką masę). W formie z masłem i cukrem ułóż plasterki jabłek jeden obok drugiego. Całość posyp zmieszanymi, posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi (ok. ½ szklanki), zalej ciastem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok 45 minut. Po wyjęciu z pieca odwróć formę i odczekaj kilka minut zanim zdejmiesz ją z ciasta. Podawaj na ciepło z gałka lodów waniliowych.