Fałszywe jest twierdzenia, że jajka szkodzą! Według najnowszych badań Światowej Organizacji Zdrowia, zjedzenie około 10 jaj tygodniowo nie jest w stanie zaszkodzić zdrowiu. Zawartość cholesterolu w żółtku jaja kurzego (ok. 448 mg) jest groźna tylko dla tych osób, u których jego poziom we krwi jest już znacznie podwyższony.
Faktem też jest, że w jajku znajduje się najwyższej jakości białko, aminokwasy egzogenne (czyli takie, których człowiek nie wytwarza samodzielnie) i witaminy: A, z grupy B, witaminy E, D. Jajka są też źródłem potasu, siarki, fosforu, żelaza, cynku, a także cholesterolu, który jest substancją niezbędną w strukturze i funkcjonowaniu komórek. W żółtku jaj znajduje się lecytyna, która zwalcza tłuszcz oraz cholesterol. Składnikiem lecytyny są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują zbawienny wpływ na ciśnienie krwi, mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwskrzepowe. Zaletą lecytyny jest również to, iż poprawia ona pracę wątroby oraz układu nerwowego. Kolejnym, cennym składnikiem żółtka są barwniki – ksantofil i luteina, które czuwają nad walką z wolnymi rodnikami, chronią przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB, zapobiegają odkładaniu się w ścianach tętnic złogów.
Jedzenie jajek wpływa również na poprawę skóry i wzmocnienie kości, a to ze względu na obecność w nich takich witamin jak: witamina A, D, E, witaminy z grupy B.
Jajka zawierają dużo cholesterolu, (czyli 360 mg/szt.) i dlatego znalazły się na liście produktów sprzyjających rozwojowi miażdżycy. Teraz naukowcy zaczęli je rehabilitować. Nie taki diabeł straszny Okazało się, że bardziej niebezpieczna niż jajka jest dla zdrowia tłusta dieta
Jaja w dietach odchudzających
Popularność diety bazującej na jajkach wzrosła niesamowicie ostatnio, przez raport i twierdzenia znanych i szanowanych osobistości, które właśnie dzięki niej zrzuciły wiele kilogramów. Zaskakujący był fakt, że mąż Nigelli Lawson’s Charles Sattchi zrzucił ponad 60 kilogramów jedząc po 9 jajek dziennie przez około 10 miesięcy. Chodzą również słuchy że Adrian Brody zrzucił 30 kilo w 6 tygodni przygotowując się do roli Pianisty, podążając właśnie za tą dietą. Adrian tłumaczył że właściwie połączył dwie różne diety. Rano na śniadanie zjadał jajka, na lunch kawałek piersi grillowanego kurczaka i mały kawałek ryby z gotowanymi warzywami na kolację. Oczywiście, jak ze wszystkim, z dietą należy zachować pewien umiar i rozsądek.