Polub nas na Facebooku

W upały często nie mamy apetytu, jednak warto jeść regularnie i zadbać o odpowiednio zbilansowane posiłki. W upały warto też przestrzegać kilku zasad dietetycznych, dzięki którym wysoka temperatura nie zaszkodzi naszemu ciału.

Watermelon-HD-Wallpapers

 

W upalne dni warto stosować 3 zasady dietetyczne. Po pierwsze, spożywajmy lekkostrawne posiłki, przygotowane samodzielnie ze świeżych letnich produktów.

Po drugie, unikajmy tłustych i ciężkostrawnych potraw, w tym też smażonych. Zrezygnujmy z jedzenia na mieście szybkich dań, czyli z kebabów, hot-dogów oraz hamburgerów. Zamiast nich można jeść grillowane, duszone albo gotowane mięso, np. drobiowe i ryby. W gorące dni postawmy na sezonowe warzywa i owoce. Z surowych, duszonych, smażonych i gotowanych warzyw przygotujmy sałatki z dodatkiem oliwy z oliwek albo sosu jogurtowego. Unikajmy produktów light, które często są bardziej kaloryczne i tłuste niż zwykłe.

Po trzecie, do diety włączmy produkty o właściwościach chłodzących, np. jogurty i owoce, które regulują poziom nawodniania organizmu: arbuzy, pomarańcze, jabłka, melony i gruszki. Natomiast jogurty orzeźwiają i wspomagają trawienie. Jogurt warto połączyć z owocami, by przygotować chłodzący i odżywczy letni koktajl.

Po czwarte, pijmy co najmniej 2 litry wody dziennie. Nawadniajmy organizm odpowiednimi płynami: woda, świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, które dostarczą nam witamin i soli mineralnych, traconych w trakcie pocenia się. Nie pijmy alkoholu i kawy, bo odwadniają organizm.