Odpowiednia dieta w ciąży nie tylko pomoże utrzymać sylwetkę w ryzach. Prawidłowy sposób odżywiania ma bardzo duże znaczenie dla zdrowego rozwoju płodu. Jeśli chcesz wspierać rozwój mózgu dziecka, możesz wpłynąć na to już w okresie płodowym. Wystarczy, że… będziesz się dobrze odżywiać.
Każda mama ma wpływ na przyszłość swojej pociechy na długo przed jej urodzeniem. Już w okresie ciąży – od poczęcia, rozpoczyna się etap 1000 pierwszych dni życia dziecka, które mają fundamentalne znaczenie dla jego zdrowia teraz i w przyszłości. Pamiętaj: odpowiednia dieta w ciąży to podstawa.
Suplementacja kwasu foliowego
Kwas foliowy to witamina, której suplementacja – najlepiej w okresie planowania ciąży – odgrywa istotną rolę w kształtowaniu mózgu dziecka. Odpowiednia podaż tej substancji zapobiega wadom rozwojowym układu nerwowego, w tym mózgu.
Eksperci zalecają, by każdego dnia dostarczać 0,4 mg kwasu foliowego w postaci suplementu. Ponadto dobrze jest wzbogacić codzienny jadłospis w takie produkty spożywcze, jak: kalafior, brukselka, brokuły, szpinak, buraki, bób, pomarańcze, które są źródłem kwasu foliowego.
Dieta w ciąży – dostarczaj żelazo
Dieta mamy spodziewającej się dziecka powinna obfitować również w produkty bogate w żelazo. Choć pierwiastek ten odpowiada przede wszystkim za produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek, wpływa także korzystnie na rozwój mózgu płodu.
Niech twój jadłospis będzie bogaty w takie produkty spożywcze, jak: mięso (np. wołowina, cielęcina, wieprzowina), grube kasze, produkty pełnoziarniste (zawierające zboża z pełnego przemiału). Nie zapominaj przy tym o źródłach witaminy C (np. natka pietruszki, cytrusy, aronia) – zwiększa ona przyswajalność żelaza.
Rozsmakuj się w rybach
Do swojego codziennego jadłospisu włącz produkty zawierające DHA (kwas dokozaheksaenowy) należący do grupy omega-3. Badania naukowe potwierdzają jego dobroczynne działanie na mózg płodu – związek ten stanowi bowiem jeden z najważniejszych elementów budulcowych błon komórkowych neuronów kory mózgowej.
Twoja dieta powinna obejmować odpowiednią porcję ryb. Stanowią one źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Docierając do płodu przez łożysko wspierają rozwój mózgu oraz całego układu nerwowego.
Uwaga: kobietom w ciąży zaleca się maksymalnie 2 posiłki z rybą w tygodniu.
Jako że zapotrzebowanie na DHA zwiększa się w okresie ciąży, a ponadto nie jest wskazane spożywanie niektórych ryb (w związku z ryzykiem skażenia metalami ciężkimi), eksperci zalecają suplementację.
- W przypadku spożycia optymalnej ilości ryb, należy suplementować 200-300 mg DHA każdego dnia.
- W przypadku zmniejszonego spożycia ryb, dzienna dawka DHA powinna wynosić 400-600 mg.
Istotna witamina B6
Dieta przyszłej mamy powinna uwzględniać również produkty spożywcze bogate w witaminy z grupy B – ze szczególnym naciskiem na witaminę B6. Także i ona wpływa korzystnie na rozwój mózgu oraz układu nerwowego w okresie płodowym.
Do źródeł witaminy B6 zaliczyć można: mięso, kaszę gryczaną oraz niektóre warzywa – ziemniaki i paprykę czerwoną.
Pamiętaj przy tym, że wszelkiego rodzaju używki (tj. papierosy, leki, alkohol) oraz kontakt z metalami ciężkimi należy bezwzględnie wykluczyć. Są toksyczne i wpływają negatywnie na rozwój mózgu dziecka.