Ministerstwo Zdrowia podaje, iż wg WHO w Polsce z powodu chorób związanych z wysoką emisją zanieczyszczeń powietrza umiera rocznie 45 tys. osób. To ponad 15 razy więcej niż wskutek nieszczęśliwych wypadków drogowych. Oddychanie zanieczyszczonym powietrzem może prowadzić do wielu chorób, m.in. astmy i alergii. Jak temu zapobiec?
Gdy stężenie groźnych pyłów i zanieczyszczeń przekracza normy, najlepiej pozostać w domu – zrezygnujmy więc ze spaceru. Jeśli jednak musimy wyjść na zewnątrz – załóżmy maseczkę przeciwsmogową. Warto zadbać o jakość powietrza w pomieszczeniach. Doskonale sprawdzą się tu urządzenia do nawilżania i oczyszczania powietrza, a także „naturalne zielone filtry”, czyli rośliny doniczkowe. Oczyścić organizm pomoże także zdrowy jadłospis.
Ratunkiem zdrowa dieta
„Odpowiednia dieta pozwala redukować stres oksydacyjny, który jest skutkiem wdychania zanieczyszczonego powietrza. Aby to osiągnąć, należy włączyć do diety produkty bogate
w tzw. antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Są to związki chemiczne, wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, chorób układu pokarmowego, oddechowego, nowotworów, a także do przyspieszonego starzenia się.” – radzi Sylwia Górzna, ekspertka Edukacji Żywieniowej PL.
Antyoksydantami są m.in. witamina C, witamina E, egzogenny koenzym Q, karotenoidy
i polifenole. Są produkowane przez sam organizm, mogą być też dostarczane z pożywieniem. Najwięcej znajdziemy ich w ciemnych warzywach (kapusta, cebula) i owocach (maliny, jeżyny, czarne jagody, borówki amerykańskie, aronia, winogrona).
Warto pamiętać, że w zdrowej codziennej diecie powinno się znaleźć przede wszystkim pięć porcji warzyw. Dobrze jest sięgać po brokuły, selery, czosnek, chrzan, kiełki, rośliny strączkowe i orzechy, które są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Warto włączyć do diety soję (surowe ziarna, miso, sos sojowy, tofu, mleko sojowe), która jest bogata we flawonoidy.
„Stres oksydacyjny doskonale minimalizują witaminy C i E – silne przeciwutleniacze. Warto jeść awokado, którego 100 g zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Podobnie działa również szpinak i oliwa z oliwek. Witaminę C znajdziemy m.in. w papryce, brukselce, kalarepie, natce pietruszki i cytrusach. Dobrze jest także włączyć do diety kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę D. Aby tego dokonać w menu powinny znaleźć się ryby – przynajmniej 3 razy w tygodniu. Warto spożywać również tłuszcze roślinne, np. olej lniany czy oliwę z oliwek – tłoczone na zimno.” – dodaje Sylwia Górzna.
Korzystnie na zdrowie wpłynie również kurkuma, zawierająca kurkuminę o właściwościach przeciwzakrzepowych, przeciwutleniających oraz przeciwnowotworowych. Oczyszczanie organizmu wesprze również zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik (pełnoziarniste zboża, kasze), który oczyszcza organizm z toksyn.
Do picia zaleca się niegazowaną wodę mineralną – przynajmniej 1,5 l dziennie. Watro sięgać po świeżo wyciskane soki oraz zieloną herbatę. Ograniczyć zaś spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego, soli oraz produktów przetworzonych. Pozytywnie wpłynie również rezygnacja z cukru i słodyczy, które zakwaszają organizm i przyczyniają się do wielu chorób.
Smog jest bardzo poważnym problemem dla mieszkańców każdej większej aglomeracji. Dobrze zbilansowana dieta pomoże walczyć ze skutkami wdychania zanieczyszczonego powietrza, cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.