Czy makaron może być dietetyczny? Okazuje się, że tak. Dania makaronowe mogą być pożywne i nietuczące jeśli umiejętnie dobierzemy składniki i użyjemy brązowego, razowego makaronu. O kaloryczności makaronu decyduje zazwyczaj to do do niego dodamy. Gęste sosy na śmietanie, tłuste mięso, albo co gorsza – gotowe sosopodobne produkty w słoikach – to utrwaliło w naszych głowach przekonanie, że dania makaronowe nie mogą być fit.
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
- 400g piersi z kurczaka
- 220g razowego makaronu tagliatelle
- 200g szpinaku
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki estragonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 70ml jogurtu naturalnego albo chudej śmietany
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Pokrojone w bardzo drobną kostkę piersi smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek wraz z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Gdy mięso jest już usmażone, wlewamy na patelnię jogurt i dodajemy szpinak (może być zamrożony). Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż szpinak się do końca rozmrozi. Danie można skropić lekko sokiem z cytryny – kilka kropel.
Spaghetti z pesto pietruszkowym
Pesto to po kanapce Caprese i Bruschet’cie kolejne włoskie danie na Fitness Food. Jest to zielony sos pochodzący z regionu Liguria we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjna wersja tego sosu składa się również z oliwy z oliwek, parmezanu, orzechów i soli – utartych ręcznie w moździerzu. Pesto podawać można do pieczywa, makaronu lub sałaty.
Dziś przepis na jedną z odmian tego dania, mianowicie Makaron z pesto pietruszkowym.
- 150g makaronu razowego spaghetti
- pęczek pietruszki
- 20g orzechów /lub pestek dyni
- ząbek czosnku
- 10g tartego parmezanu /lub innego twardego sera
- 50ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka żółtej skórki startej z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Makaron należy ugotować (al dente) w solonej wodzie a pozostałe składniki zmiksować w blenderze (najlepiej ręcznym) i wymieszać z ugotowanym makaronem.