Odpowiednio zbilansowana dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie każdego z nas. To właśnie poprzez zróżnicowane posiłki możemy zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jednym z najważniejszych elementów, który musi pojawiać się w codziennym pożywieniu, są tłuszcze. To właśnie one są budulcem błon komórkowych wszystkich organizmów żywych, a dodatkowo także głównym materiałem energetycznym. Tłuszcze to jednak bardzo zróżnicowana grupa składników, przez co należy je w odpowiedni sposób wybierać. Zgodnie z zaleceniami ekspertów Natural Pharmaceuticals powinny być one pochodzenia roślinnego lub rybnego. Drugie z nich nazywa się zdrowymi tłuszczami, ponieważ dostarczają zarówno witamin, jak i kwasów Omega-3. Są one kluczowe do prawidłowego funkcjonowania, lecz nasze organizmy nie są w stanie produkować ich samodzielnie.
Właściwości dla organizmu
O tym, że kwasy tłuszczowe Omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów, wie zapewne każda osoba. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, za co dokładnie one odpowiadają, a lista ich właściwości nie należy do najkrótszych. Przede wszystkim pełnią one funkcję budulcową, tworząc nie tylko tkankę mózgową, ale również błonę komórkową każdej komórki. Co więcej, uczestniczą w procesie syntezy hormonów takich jak dopamina oraz serotonina. Jak podkreślają specjaliści z Natural Pharmaceuticals, poprzez zaspokojenie zapotrzebowania na Omega-3 zmniejsza się ryzyko zawałów, miażdżycy oraz arytmii serca, a także poprawia krążenie i krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze. Dzięki temu znacznie lepsze jest też ukrwienie mózgu, co jednocześnie przyczynia się do usprawnienia przesyłania sygnałów nerwowych.
Występowanie kwasów Omega-3
Kwasy tłuszczowe Omega-3, jak już zostało wcześniej zaznaczone, można znaleźć zarówno w tłuszczach pochodzenia roślinnego, jak i rybnego. Jednak, jak regularnie podkreśla Natural Pharmaceuticals, to tłuste ryby morskie są ich najlepszym źródłem i to po nie powinniśmy sięgać. Do własnej diety warto zatem wprowadzić między innymi śledzie, pstrągi oraz makrele (świeże oraz wędzone). Nie trzeba przy tym rezygnować z łososia, dorsza czy halibuta, czyli chudych ryb, które dostarczają nie tylko tłuszczów, ale także równie istotnego dla organizmu białka. Co, jeśli nie przepadamy za rybami lub stosujemy dietę bezmięsną? Wówczas warto zdecydować się na roślinne źródła Omega-3, czyli między innymi orzechy włoskie, nasiona soi i rzepaku. Mają one jednak znaczącą wadę – ze względu na rozpad pod wpływem światła i powietrza nie są w stanie zaspokoić całego zapotrzebowania na tę substancję.
Pokrycie zapotrzebowania
Tłuste ryby są niepodważalnie najlepszym ze wszystkich źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3. Jednak, czy Polacy jedzą ich wystarczająco, żeby zaspokoić całe dzienne zapotrzebowanie? Jak wykazały badania przeprowadzone przez Natural Pharmaceuticals, znaczna większość Polaków zmaga się z niedoborem tych substancji. Mimo że każdego dnia powinniśmy dostarczyć jedynie 1,5 g kwasów, to sprawia to nam wszystkim znaczący problem. Przyczyny można doszukiwać się w szybkim trybie życia, który prowadzi niemal każdy z nas. Nie sprzyja on z kolei regularnej i urozmaiconej diecie, którą zamieniamy na przetworzone i nieregularnie spożywane posiłki. Jeśli zatem podejrzewasz, że masz niedobry kwasów tłuszczowych Omega-3, powinieneś zmienić sposób swojego odżywiania lub zdecydować się na suplementację, do której należy wybrać sprawdzone i dobrej jakości produkty.
Artykuł sponsorowany