Dlaczego warto jeść rzodkiewki?

Polub nas na Facebooku

Rzodkiewka jest dobra dla zdrowia i urody. To popularne warzywo chętnie jada się na wiosnę jako składnik kanapek i sałatek. Znana była już w starożytnym Egipcie i Grecji jako lek na pamięć, wzrok i lepsze trawienie.

Radish_Red_Garden_of_Eden

DLA ZDROWIA

Rzodkiewka poprawia pracę układu pokarmowego oraz pomaga w problemach trawiennych – wspomaga trawienie tłustych dań i pracę wątroby, zapobiega zaparciom i niestrawności oraz przyspiesza perystaltykę jelit. Dodatkowo pobudza apetyt i reguluje przemianę materii.

Stanowi składnik diety oczyszczającej organizm, ponieważ pomaga go odfruwać i usuwać z niego toksyny, także z przewodu pokarmowego. Stymuluje też wydzielanie żółci.

Polecana jest osobom z niedokrwistością, ponieważ dzięki zawartości manganu i żelaza oraz miedzi pozytywnie działa na procesy krwiotwórcze. Powinny ją także spożywać osoby, które mają problemy z wysokim ciśnieniem i poziomem cholesterolu, gdyż zawarty w niej potas obniża ciśnienie, a błonnik utrudnia przyswajanie cholesterolu i tłuszczów.

Spożywanie rzodkiewki poprawia pamięć i koncentrację, dlatego możemy ją spożywać przed egzaminem oraz wzmacnia odporność organizmu. Najzdrowsze są warzywa jadane na surowo w sałatkach, pastach i na kanapkach.

DLA URODY

Dieta bogata w rzodkiewkę pozytywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Wzmacnia paznokcie i zapobiega ich łamaniu się oraz wpływa na wzrost włosów i zapobiega wypadaniu. Szczególnie cenne są kiełki rzodkiewki – bomba witaminowa (witamina C, A, E, H, kwasy omega-3, błonnik, magnez, potas i siarka).