Galaretka to smaczny i niskokaloryczny deser owocowy. Dlatego lubią go dzieci i osoby dbające o linię. Ale to nie jedyne powody, dla których warto sięgać po galaretkę.
Najzdrowsze są galaretki to te mięsne robione w domu, gdyż zawierają naturalną żelatynę, która zawiera glukozaminę. To substancja, która jest niezbędna do odbudowy uszkodzonej chrząstki, tak więc pomaga zachować sprawność stawów i łagodzi ich bóle.
Jeśli jednak wolisz galaretki na słodko, a nie chcesz robić tych z proszku, możesz zrobić ją sama. Potrzebujesz do tego zaledwie 2 szklanek soku owocowego oraz 3 łyżek żelatyny w proszku. Jeśli chcesz, żeby galaretka była jeszcze bardziej wartościowa i nie zawierała cukru – wyciśnij sok z owoców samodzielnie, jednak sok z kartonu też się nada. Jak przygotować galaretkę? To proste! Zagrzej jedną szklankę soku i rozpuść w nim żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Dodaj drugą szklankę chłodniejszego soku (dzięki temu galaretkę możesz od razu wstawić do lodówki i ta szybciej stężeje).
Jakie jeszcze inne zalety ma galaretka?
– żelatyna wspomaga regenerację stawów,
– dla cierpiących na chorobę wrzodową żołądka jest niczym balsam,
– korzystnie wpływa na kondycję paznokci i włosów,
– jest bogatym źródłem potasu,
– jest niskokaloryczna (w 100 g ma zaledwie 60 kcal), więc nie musisz mieć wyrzutów, gdy zjesz ją na deser 🙂