Śniadanie powinno być smaczne, zdrowe i dobrze skomponowane – takie da ci gwarancję, że nie przytyjesz. Niestety, często popełniamy typowe błędy, które nie sprzyjają szczupłej sylwetce.
Pomijanie pierwszego posiłku
Zgodnie z przysłowiem śniadanie powinno być królewskie – to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wprawia w ruch uśpiony po nocy metabolizm, daje nam siłę i energię na cały dzień, na długo dale uczucie sytości. Jeśli pominiemy śniadanie, szybko dopadnie nas głód, a wtedy będziemy w stanie zjeść znacznie więcej niż powinniśmy. Badania dowodzą, że osoby, które nie jedzą nic z rana, częściej wybierają w ciągu dnia kaloryczne i tłuste potrawy.
Na słodko? Niekoniecznie…
Mamy dostęp do masy pyszności, które wydają się idealne na śniadanie – croissanty z masłem czekoladowym, słodkie bułeczki, gofry, chałka z miodem albo słodkim dżemem, kawa z mlekiem i cukrem, gorąca czekolada. To nie są jednak najlepsze wybory, gdy chodzi o pierwszy posiłek. Wiele z tych produktów to tzw. puste kalorie, które nas nie odżywiają, za to tuczą i odkładają się w postaci oponki. Śniadanie powinno obfitować w zdrowe produkty.
Ograniczanie się do płynów
Sama kawa, herbata albo sok podane na śniadanie nie wystarczą. To nie jest pełnowartościowy posiłek, który dostarczy ci witamin, doda sił i energii na cały dzień. Uważaj również na soki z kartonów, które często są dosładzane. Poza tym kawa wypita na czczo może podrażnić przewód pokarmowy. Nie wspominając o tym, że wybierając płyn zamiast posiłku, nie nasycisz się na długo.
Brak błonnika
Na śniadanie warto jeść produkty bogate w błonnik. Pełni on nieocenioną rolę, gdy zależy nam na zdrowiu i szczupłej sylwetce. Ułatwia wydalanie z organizmu niestrawionych resztek, usprawnia przemianę materii, chroni przed zaparciami oraz napadami głodu, zasyca i korzystnie wpływa na utrzymanie szczupłej sylwetki. Na śniadanie warto podawać więc warzywa, zboża, kiełki, jogurt z otrębami itp.