Ambasador marki Zagrodowy −Konrad Birek poleca delikatne i chrupiące fileciki oraz oryginalne hamburgery z salsą pomidorową i avocado.
Szef kuchni, Konrad Birek, odnalazł tradycyjny smak kurczaka znany z czasów dzieciństwa. Od tej pory tworzy oryginalne, autorskie przepisy na dania z delikatnego mięsa Kurczaka Zagrodowego.Ciepłe, letnie dni sprawiają, że mamy ochotę na lekkie potrawy, które chcemy jednocześnie przygotować szybko, nie spędzając dużo czasu w kuchni.
Doskonałą propozycją na taki letni lunch będądelikatne, smaczne, a do tego łatwe w przygotowaniu fileciki z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia w chrupiącej panierce kukurydzianej z sosem jogurtowym i szczypiorkiem:
Składniki dla 4 osób:
8 filecików z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
1 łyżka mąki pszennej,
2 jajka,
2 garści płatków kukurydzianych,
Olej rzepakowy do smażenia,
Sól, pieprz czarny do smaku.
100ml jogurtu naturalnego,
Sok z ½ cytryny,
Kilka gałązek posiekanego świeżego szczypiorku,
Sól, biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, posikanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Fileciki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą, pieprzem oraz mąką, a następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gdy kawałki mięsa będą większe, mięso po obsmażeniu wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Chrupiące fileciki maczać w przygotowanym wcześniej sosie jogurtowym.
Ciekawą a jednocześnie popularną propozycją letnich posiłków są hamburgery. Każdy ma swój ulubiony sposób na ich przygotowanie. Konrad Birek proponuje hamburgery z mięsa Kurczaka Zagrodowego z Podlasia z kolendrą, chilli podanez salsą pomidorową i avocado:
Składniki dla 4 osób:
600 g mięsa Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
100 g posiekanego masła,
1 pęczek posiekanej kolendry,
4 łyżki słodkiego sosu chilli,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
Sól, kmin rzymski mielony,
Wędzona słodka papryka do smaku,
4 okrągłe bułki,
4 plastry sera pleśniowego.
Salsa pomidorowa:
Pokrojony w kostkę miąższ z 4 dojrzałych pomidorów,
½ avocado pokrojonego w kostkę,
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę,
Sok z ½ limonki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
Sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić, połączyć z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając w trakcie do smaku, a następnie uformować 4 hamburgery. Pomidory połączyć z avocado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem doprawić do smaku. Hamburgery upiec na grillu (około 4 minut z każdej strony). Na każdym położyć plasterek sera pleśniowego oraz łyżkę salsy pomidorowej z avocado. Podawać z przekrojoną i opiekaną na grillu bułką oraz pieczonymi w ziołach ziemniakami w mundurkach.
Przygotowując dania z drobiu, Konrad Birek sięga najchętniej po Kurczaka Zagrodowego z Podlasia hodowanego w małych gospodarstwach rodzinnych. Zagrodowy karmiony jest wyłącznie naturalnymi paszami roślinnymi złożonymi z pszenicy, kukurydzy i niemodyfikowanej genetycznie soi. Dłuższy wychów sprawia, że mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest delikatne, regularnie umięśnione, ma cieńsza skórkę i niewiele tłuszczu. Wyróżnia je niska kaloryczność, lekkostrawność oraz wysoka zawartość białka.
info. i foto.: materiały prasowe