Fioletowe ziemniaki

Polub nas na Facebooku

Warzywa o nietypowym kolorze mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Przykładem są fioletowe ziemniaki, inaczej truflowe, pochodzące z Peru, jak wszystkie inne odmiany.

 pot_1

FIOLETOWY PRZYSMAK

Fioletowe ziemniaki mają smak podobny do innych, ale ich skóra jest twardsza. Ich kolor jest efektem wysokiej zawartości antocyjanów. Mają wiele odmian, które różnią się kształtem i intensywnością kolory bulwy. Podczas gotowania zachowują swój kolor, a najlepiej ugotować je w łupinach. Możemy je także piec i smażyć oraz nadają się do sałatek. Jeśli przygotujemy z nich zdrowe potrawy, ograniczając smażone, mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.

Ziemniaki w kolorze fioletowym są mało popularne i niedoceniane w kuchni, co może być spowodowane tym, że ich bulwy dojrzewają późno i dają małe plony.

DOBRE W DIECIE

Fioletowe ziemniaki zawierają karotenoidy, przeciwutleniacze – antocyjany i kwas fenolowy, błonnik, węglowodany, białko i witaminę A i C oraz z grupy B – B1, B3, B6, B2. Dodatkowo są źródłem soli mineralnych – potasu, wapnia i żelaza oraz mają wyższe stężenie polifeonoli o działaniu przeciwutleniającym w odróżnieniu od białych i żółtych. Dzięki temu chronią nas przed wolnymi rodnikami. Są niskokaloryczne, więc możemy je jeść w trakcie odchudzania.

Obniżają ciśnienie tętnicze skurczowe 3,5% i rozkurczowe o 4,3%, co potwierdzają badania, przeprowadzone na Uniwersytecie Scranton w Pensylwanii. Spożywanie przez kilka tygodni ziemniaków nie miało wpływu na wagę osób, które wzięły udział w badaniu – bez wzrostu masy ciała.