Warzywa o nietypowym kolorze mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Przykładem są fioletowe ziemniaki, inaczej truflowe, pochodzące z Peru, jak wszystkie inne odmiany.
FIOLETOWY PRZYSMAK
Fioletowe ziemniaki mają smak podobny do innych, ale ich skóra jest twardsza. Ich kolor jest efektem wysokiej zawartości antocyjanów. Mają wiele odmian, które różnią się kształtem i intensywnością kolory bulwy. Podczas gotowania zachowują swój kolor, a najlepiej ugotować je w łupinach. Możemy je także piec i smażyć oraz nadają się do sałatek. Jeśli przygotujemy z nich zdrowe potrawy, ograniczając smażone, mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.
Ziemniaki w kolorze fioletowym są mało popularne i niedoceniane w kuchni, co może być spowodowane tym, że ich bulwy dojrzewają późno i dają małe plony.
DOBRE W DIECIE
Fioletowe ziemniaki zawierają karotenoidy, przeciwutleniacze – antocyjany i kwas fenolowy, błonnik, węglowodany, białko i witaminę A i C oraz z grupy B – B1, B3, B6, B2. Dodatkowo są źródłem soli mineralnych – potasu, wapnia i żelaza oraz mają wyższe stężenie polifeonoli o działaniu przeciwutleniającym w odróżnieniu od białych i żółtych. Dzięki temu chronią nas przed wolnymi rodnikami. Są niskokaloryczne, więc możemy je jeść w trakcie odchudzania.
Obniżają ciśnienie tętnicze skurczowe 3,5% i rozkurczowe o 4,3%, co potwierdzają badania, przeprowadzone na Uniwersytecie Scranton w Pensylwanii. Spożywanie przez kilka tygodni ziemniaków nie miało wpływu na wagę osób, które wzięły udział w badaniu – bez wzrostu masy ciała.